Όσο παράξενο και αν ακούγεται, υπάρχουν κάποια σημάδια που προειδοποιούν ότι το δέρμα μας μπορεί να ξεσπάσει, εμφανίζοντας σπυράκια ή άλλες ατέλειες. Εφόσον λοιπόν οι παράγοντες αυτοί είναι γνωστοί από πριν, μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο της επιδερμίδας μας και να την προστατέψουμε κατάλληλα!
Αλλαγές στην εποχή: ένας από τους λιγότερους γνωστούς παράγοντες που μπορεί να κάνουν το δέρμα να ξεσπάσει είναι οι αλλαγές στον καιρό. Αν λοιπόν παρατηρείτε ότι τα σπυράκια κάνουν την εμφάνισή τους κάθε καλοκαίρι ή χειμώνα, τότε σίγουρα αυτή η αντίδραση έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Συνεπώς, θα πρέπει να προσαρμόσετε τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σας ανάλογα με την εποχή και το τι χρειάζεται εκείνη την περίοδο. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια πιο ελαφριά ενυδατική κρέμα και το χειμώνα μια πιο βαριά.
Έλλειψη ύπνου: είναι μια από τις βασικότερες αιτίες ακμής και αυτό γιατί προκαλεί πτώση του ανοσοποιητικού και σε συνδυασμό με την κόπωση, ο οργανισμός μας αντιδράει με την πρώτη γραμμή άμυνας που είναι το δέρμα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να ξενυχτήσετε αλλά δεν πρέπει να σας γίνει καθημερινή συνήθεια!
Συχνά αεροπορικά ταξίδια: ο ξηρός αέρας της καμπίνας του αεροπλάνου μπορεί να μας βοηθάει στην αναπνοή αλλά δεν είναι το ίδιο καλός για την επιδερμίδα αφού ωθεί το δέρμα στην παραγωγή περισσότερου σμήγματος το οποίο στη συνέχεια προκαλεί ακμή.
Καθαρά ρούχα, σεντόνια, πετσέτες: ένα σκουφάκι, η μαξιλαροθήκη ή μια πετσέτα μπορεί να γίνουν εστία μικροβίων εάν δεν πλένονται και αλλάζονται συχνά. Για να εξασφαλίσετε ακόμη περισσότερη υγιεινή για την επιδερμίδα σας, προτιμήστε να σκουπίζετε το πρόσωπο σας με χαρτί και όχι με πετσέτα.
Διατροφή: σίγουρα μια μη ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην εμφάνιση ακμής. Επειδή ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, δεν υπάρχει μια γενική οδηγία πέρα από το να παρατηρήσετε το δέρμα σας σε σχέση με την τροφή που καταναλώνετε και να μειώσετε τις ποσότητες σε ό,τι μπορεί να το επηρεάζει.
Το stress: είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες επιρροής στην ακμή. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ελέγχετε το άγχος σας αλλά μπορείτε να το εκτονώνετε με δραστηριότητες όπως η άθληση η οποία σίγουρα βοηθάει εμφανώς όχι μόνο στο δέρμα αλλά σε όλο τον οργανισμό μας.
Βρώμικα πινέλα: όσο βαρετή διαδικασία και να είναι, τα πινέλα πρέπει να καθαρίζονται συχνά αλλιώς η συγκέντρωση βακτηρίων είναι σίγουρη. Μετά το καθάρισμα πρέπει να τα στεγνώνετε σε καθαρό χαρτί και να τα αποθηκεύετε μακριά από σκόνη.