Γυναίκες και εξουσία. Πώς η μόδα εμπλέκεται με την πολιτική σε ένα αφιέρωμα του Forbes.
Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας
Η Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας φορούσε εντυπωσιακά, ογκώδη φορέματα, πολυτελή κοσμήματα και αρκετή άσπρη πούδρα. Βέβαια, όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας (άνδρες και γυναίκες) έπρεπε να ντύνονται υπερβολικά, όχι μόνο για να δείχνουν το κύρος τους και την ελέω Θεού βασιλεία τους, αλλά και για να περνούν προς τα έξω ότι τα βασίλεια τους ήταν πλούσια. Παρόλα αυτά, η Ελισάβετ ξόδεψε λιγότερα σε ρούχα μέσα σε τέσσερα χρόνια από ό,τι ο διάδοχός της James σε ένα μόλις χρόνο.
Katherine Langley: Αντιπερισπασμός στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Όταν οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άρχισαν να υποστηρίζουν ότι τα ρούχα τους τους αποσπούσαν την προσοχή. Η Katherine Langley, μέλος του Κογκρέσου από το Κεντάκι στα τέλη του 1920, προκάλεσε σκάνδαλο όταν φόρεσε ένα μπλε φόρεμα με κόκκινες λεπτομέρειες στη Βουλή Αντιπροσώπων.
Μάργκαρετ Θάτσερ: Η Σιδηρά Κυρία
Όπως οι συνάδελφοί τους, έτσι οι γυναίκες πολιτικοί υιοθέτησαν το κοστούμι προκειμένου να ενταχθούν στον "ανδρικό" χώρο της πολιτικής. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ πήγε ένα βήμα παραπέρα και πρόσθεσε θηλυκές λεπτομέρειες στα κοστούμια. Κυκλοφορούσε με τη διάσημη Ferragamo τσάντα της, την οποία χτύπησε στο τραπέζι όταν ζήτησε να της επιστραφούν ένα δισεκατομμύριο λίρες Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, για να δείξει ότι ήταν ισχυρή αντίπαλος.
Το κοστούμι της Χίλαρι Κλίντον
Ο αρθρογράφος μόδας Robb Young στο βιβλίο του "In Power Dressing: First Ladies, Women Politicians and Fashion", το 2011 είχε μιλήσει για τη γκαρνταρόμπα των πιο ισχυρών γυναικών στην ιστορία- από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι την πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Τα χρωματιστά σακάκια της Άνγκελα Μέρκελ
Όταν πρωτομπήκε στην πολιτική όλοι σχολίαζαν αρνητικά το αγορίστικο κούρεμα της και τα αταίριαστα και κακόγουστα κοστούμια της…τα οποία συνεχίζει να φοράει! Ωστόσο όπως έγραψε ο Robb Young αυτά της προσέδωσαν κύρος και αίσθημα συνέπειας, δύο αρχές που θεωρούνται σημαντικές στην πολιτική. Πλέον θεωρείται η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο.
Το σάρι της Ιντίρα Γκάντι
Το κοστούμι μπορεί να θεωρείται ως ρούχο ένδειξης δυναμικότητας στις δυτικές κοινωνίες, όμως σε άλλους πολιτισμούς υπάρχουν άλλοι τρόποι για να δείχνει κανείς την εξουσία του. Για παράδειγμα, η Ιντίρα Γκάντι με τα ινδικά σάρι της. Μέσω της παραδοσιακής αυτής φορεσιάς η πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας απέπνεε σοβαρότητα. Τα σάρι φτιάχνονται από khadi, ένα ύφασμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ινδικό κίνημα ανεξαρτησίας ενθαρρύνοντας τους Ινδούς να υφαίνουν το δικό τους πανί ως μια μορφή οικονομικής ενίσχυσης για να αντιταχθούν στην Αγγλοκρατία.
Η Τσιτσιολίνα: η ανατρεπτική βουλευτίνα
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Ιταλοί έχουν βγάλει αμφιλεγόμενες γυναίκες στη Βουλή, ωστόσο η Ilona Staller, γνωστή ως "Tσιτσιολίνα" ήταν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Μάλιστα η διάσημη πορνοστάρ δεν άλλαξε καν την προκλητική εμφάνισή της (τιάρες με πεταλούδες, διαφανή υφάσματα και κορσέδες) όσο διετέλεσε βουλευτής το διάστημα 1987-1991, ούτε σταμάτησε να γυρίζει πορνό.
Γιούλια Τιμοσένκο: Το χαρακτηριστικό χτένισμά της
Προτού γίνει πρωθυπουργός της Ουκρανίας είχε σκούρα μαλλιά και ασχολιόταν με τον τομέα της ενέργειας. Το 2001 κατηγορήθηκε για διαφθορά και μπήκε φυλακή. Οι κατηγορίες εναντίον της αργότερα έπεσαν και οι υποστηρικτές της πίστεψαν ότι η σύλληψή της ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Η Τιμοσένκο για να αλλάξει την εικόνα της "πριγκίπισσας του αερίου" που είχε και για να μπορέσει να διεκδικήσει τη θέση της πρωθυπουργού προσέλαβε έναν σύμβουλο εικόνας, ο οποίος τη μετέτρεψε σε μια…ταπεινή, δασκάλα χωριού με το χαρακτηριστικό χτένισμα που της πρότεινε. Θα μπορούσε κανείς να αφιερώσει ολόκληρο βιβλίο στο τι εκπέμπει το χτένισμα της που παραπέμπει στην ουκρανική λαογραφία, σε αθωότητα, πατριωτισμό, βασιλεία και αγνότητα.