Μετά από μια περίοδο όπου τα φούτερ με την κουκούλα είχαν μπει στο περιθώριο, επιστρέφουν δυναμικά και μάλιστα στο τερέν της υψηλής ραπτικής
Ο Ρόκι Μπαλμπόα φορούσε την κουκούλα του με στιβαρότητα. Ο Όμπι Ουάν Κενόμπι στον Πόλεμο των Άστρων δεν την αποχωριζόταν. Οι έφηβοι έχουν πάνω από τέσσερα χούντις στις ντουλάπες τους. Μετά από μια περίοδο όπου τα φούτερ με την κουκούλα είχαν μπει στο περιθώριο, επιστρέφουν δυναμικά και μάλιστα στο τερέν της υψηλής ραπτικής. Το χούντι πρωτολάνσαρε η νεοϋορκέζικη εταιρία αθλητικών ειδών Champion το 1930 και από τότε φορέθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
«Το χούντι είναι πολύπλοκο ένδυμα. Όταν βάζεις ένα χούντι (φούτερ με κουκούλα) και φοράς την κουκούλα το όλο πράγμα γίνεται πιο ενδιαφέρον, μεταμορφώνεσαι». Αυτά είναι τα λόγια του Ντέμνα Γκβασάλια, σχεδιαστή για τις φίρμες Vetements και Balenciaga, ο οποίος μιλάει για την επιστροφή των χούντις.
Ο Γκβασάλια είναι από τους πρώτους που υιοθέτησαν αυτή την τάση και την επανέφεραν εντάσσοντας την στην υψηλή ραπτική. Τα οβερσάιζντ σε γραμμή άλφα χούντις που φόρεσαν ο Κάνιε Γουέστ και η Ριάνα ήταν απλά το πρελούδιο στη συλλογή των Vetements , όπου παρουσιάστηκαν στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού λογιών-λογιών κουκούλες. «Είθε οι γέφυρες που καίω να φωτίσουν το δρόμο» ήταν ένα από τα λογότυπα ενώ ένα μελιτζανί χούντι πρόσταζε «Πιές από μένα Και ζήσε για πάντα» (εμπνευσμένο από το Zoolander 2;).
Το 2016 όλοι φορούν χούντι, γράφει ο Guardian. Ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ φόρεσε χούντι για να γιορτάσει την επιβολή φόρου ζάχαρης.«Το χούντι στη μόδα είναι πλέον η νόρμα» λέει η Κλοντίν Ρουσό, που διδάσκει fashion sportswear design στο London College of Fashion «Είναι σαν να έχεις τζιν στη συλλογή σου».
Τι σχέση έχει ο Τόνι Μπλερ και τα χούντις
Ήταν επίσης η αρχή της δαιμονοποίησης του ενδύματος. Το ένδυμα ταυτίστηκε με την «κουλτούρα της ασέβειας» όταν ο Τόνι Μπλερ επέβαλλε την ατζέντα του ώστε να απαγορευτεί η κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους. Τότε «Χούντις» βαφτίστηκαν οι ομάδες των νέων που τα φορούσαν, οι οποίοι στη Βρετανία ταυτίστηκαν με ροπή στην παραβατικότητα.
Το κίνημα #Blacklivesmatter και τα χούντις
Συμβολική σημασία με ιδιαίτερη βαρύτητα απέκτησε το χούντι στο πλαίσιο του κινήματος #Blacklivesmatter. Ο Τζεφ Ρέινς από το Million Hoodies Movement for Justice λέει: «Το χούντι έχει υπάρξει σύμβολο, από το οποίο 'τεκμαίρεται' η ενοχή των μαύρων και γενικά των έγχρωμων. Οι κοινότητες μας δεν χρειάζεται να αλλάξουν τον τρόπο που ντύνονται για να μην τους πυροβολούν και να μην τους σκοτώνουν».
Στη Βρετανία, υποστηρίζει ο Guardian, ο συμβολισμός του χούντι έχει εγκαταλείψει οτιδήποτε αφορά την παραβατικότητα και έχει αποκτήσει «κανονικότητα». Ακόμα και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας το φορούν όπως ο πρίγκιπας Χάρι ακόμα και η βασίλισσα. Όσο για τις επιδείξεις μόδας ο Οίκος Vetements απόδειξε ότι το χούντι παραμένει σύμβολο ατομικότητας, αυθεντικότητας και τάσης που περιγράφεται με το ακρωνύμιο ΙDGAF.