Όσα είδαμε στη 14η Athens Xclusive Designers Week!

Με πλήθος λαμπερών καλεσμένων ολοκληρώθηκε η 14η Διεθνής Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας, Athens Xclusive Designers Week, στο Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής, με τις προτάσεις 23 σημαντικών Ελλήνων σχεδιαστών για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2014.

Ο Πάνος Παπαδόπουλος, ο Έλληνας σχεδιαστής που διαπρέπει στη Σουηδία και παγκοσμίως με το brand PANOS EMPORIO, έφερε καλοκαιρινό αέρα στην πασαρέλα της AXDW με μοναδικά μαγιό και αέρινες δημιουργίες. Τα βλέμματα των θεατών στράφηκαν στην εντυπωσιακή καλλονή, Ευαγγελία Αραβανή που άνοιξε το fashion show. Η επίδειξη αυτή αποτελεί την 1η επίσημη παρουσίαση της συλλογής PANOS EMPORIO στην Ελλάδα και συνοδεύτηκε με την παρουσίαση της σειράς των τριών νέων αρωμάτων του οίκου!

Ο καταξιωμένος Έλληνας σχεδιαστής Makis Tselios κατέπληξε το κοινό με την καλοκαιρινή συλλογή του Collection Atelier 2014 για τη γυναίκα και τον άνδρα, επηρεασμένη από εποχή 1920-1930. Μακριά κιμονό από μεταξωτά υφάσματα και φορέματα crepe satin και μουσελίνες απλικαρισμένα με δαντέλα, με κυρίαρχο τόνο το λευκό πρωταγωνίστησαν συνοδευόμενα από τη live jazz-swing μουσική των Star Motel.

Οι εκκεντρικές Deluxe Street Wear δημιουργίες και τα αξεσουάρ για άνδρες και γυναίκες της συλλογής Apostolos Mitropoulos for Underground και το Ancient Greek concept της συλλογής Underground έκλεψαν τις εντυπώσεις και ενθουσίασαν τους καλεσμένους της διοργάνωσης.

Ο Laskaris επιφύλασσε για τους καλεσμένους του ένα ονειρικό show γεμάτο ρομαντισμό: αέρινες παρουσίες, γοργόνες των παραμυθιών και άκρως θηλυκές δημιουργίες με διαφάνειες σε παλ τόνους και χειροποίητες λεπτομέρειες μετέφεραν τους καλεσμένους σε μια φαντασιακή ατμόσφαιρα που επιμελήθηκε η Μπέση Μάλφα! Η επίδειξη πλαισιώθηκε από τη soprano Βάσια Ζαχαροπούλου και τη μουσική του Τάσου Χατζή. Η πιο δυνατή στιγμή της βραδιάς ήταν η παρουσίαση της Φανής, του 13χρoνου κοριτσιού από το Κάνε-μια-Ευχή Ελλάδος που ευχήθηκε να γίνει σχεδιάστρια μόδας και το πραγματοποίησε με τη βοήθεια του σχεδιαστή που επιμελήθηκε τη δημιουργία δύο σχεδίων της μικρής, αλλά και του δικού της φορέματος: Οι γονείς της Φανής είχαν την ευκαιρία να την καμαρώσουν με ένα πανέμορφο ροζ φόρεμα να βγαίνει στην πασαρέλα στο φινάλε της επίδειξης όπως όλοι οι σχεδιαστές μόδας, γεγονός που δημιούργησε μεγάλη συγκίνηση και στη μικρή Φανή αλλά και στο κοινό!

Η Athina Korda έκανε ένα πολύ δυναμικό ντεμπούτο στην πασαρέλα με το ιδιαίτερο στυλ και τις γεωμετρικές γραμμές της συλλογής της, που συνδύαζε διαφορετικά υλικά και σκούρα χρώματα.

Ο Valtadoros παρουσίασε τη νέα κολεξιόν για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2014 με θέμα το Galactic Butterfly των Μάγιας. Τα ζωντανά χρώματα και τα έθνικ σχέδια της συλλογής, που συνδέονται άμεσα με την "πεταλούδα" των Μάγιας, έδωσαν στη συλλογή ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα και εντυπωσίασαν με την έντασή τους. Η Αντωνία Καλλιμούκου πρωταγωνίστησε στην επίδειξη του σχεδιαστή, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι μαύρες περούκες που φόρεσαν όλα τα μοντέλα.

Ο Χρήστος Πετρίδης, παρουσίασε μια haute couture συλλογή 15 δημιουργιών για τον οίκο Faliakos by Petridis, σε έντονο κόκκινο χρώμα με προφανείς επιρροές από τους Τσάρους της Ρωσίας. Την επίδειξη έκλεισε μια μοναδική δημιουργία σε λευκό!

9 νέα ταλέντα της σχεδιαστικής σκηνής παρουσίασαν τις συλλογές τους και διαγωνίστηκαν για σημαντικά βραβεία, ενώ ο περσινός νικητής του Βραβείου Best New Designer, Insomniac by Spiros Stefanoudakis αλλά και η Carmen Emanuela Popa από τη Ρουμανία, νικήτρια του Βραβείου Best Catwalk της 12ης AXDW, έκλεισαν τις επιδείξεις με 2 εντυπωσιακές συλλογές.

Το brand Insomniac παρουσίασε τη συλλογή "Diamonds" που είναι εμπνευσμένη από τη λάμψη του διαμαντιού, καθώς αγγίζει τη λάμψη που κρύβει κάθε γυναίκα μέσα της αλλά και τον αυθόρμητο δυναμισμό του κάθε άνδρα.
Η σχεδιάστρια Carmen Emanuela Popa παρουσίασε τη νέα της συλλογή, η οποία απευθύνεται στη εκλεπτυσμένη αλλά και ταυτόχρονα δυναμική γυναίκα. Μέσα από στυλιστικές αντιθέσεις αλλά διατηρώντας την αρμονία και τη χρωματική συνοχή η συλλογή περιγράφει για την εξελικτική πορεία προς το μέλλον.

Την τελετή απονομής των βραβείων, παρουσίασε ο 15 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής kick boxing Μιχάλης Ζαμπίδης, ως πρότυπο αυτοδημιούργητου και χαρισματικού ανθρώπου. Ο Μιχάλης Ζαμπίδης θέλοντας να ενθαρρύνει τα νέα ταλέντα να συνεχίσουν την προσπάθεια για να ξεχωρίσουν στο χώρο της μόδας, παρουσίασε τους νικητές της βραδιάς, μαζί με τη διοργανώτρια της Athens Xclusive Designers Week, Τόνια Φουσέκη. Η κα Φουσέκη κατά την ομιλία της στην τελετή απονομής, μίλησε για την υποστήριξη της διοργάνωσης προς τους Έλληνες σχεδιαστές, ενώ αναφέρθηκε στον εκλιπόντα Μιχάλη Ασλάνη, ένα σχεδιαστή σταθμό για την ελληνική μόδα, για τον οποίο η φετινή AXDW θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του και να αποδώσει τον ελάχιστο δυνατό φόρο τιμής στη 40χρονη πορεία του, δημιούργησε ένα ειδικό εκθεσιακό αφιέρωμα, το οποίο είναι ανοικτό στο κοινό για όλες τις ημέρες της διοργάνωσης. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων προβλήθηκε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό video με στιγμιότυπα από την πορεία του σχεδιαστή!

Νικητές του φετινού θεσμού αναδείχθηκαν οι:

LKC by Loukia Kyriakou: η σχεδιάστρια εντυπωσίασε κοινό και κριτές με την ολοκληρωμένη της συλλογή και απέσπασε το βραβείο Best New Designer, το οποίο της απένειμε η κα Κατερίνα Γκούμα, ιδιοκτήτρια και σχεδιάστρια των boutique “Underground”. Το βραβείο αντιστοιχεί στη δυνατότητα του νικητή να ετοιμάσει μια capsule συλλογή βασισμένη σε σχέδιά του για το label Underground, η οποία θα πωλείται στις μπουτίκ Underground και στο online shop του label, ενώ θα δειγματιστεί και σε μπουτίκ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο πλαίσιο προώθησης της capsule συλλογής του νικητή, το βραβείο περιλαμβάνει επίσης τη φωτογράφισή της από έναν από τους κορυφαίους Έλληνες επαγγελματίες της φωτογραφίας μόδας, με τους οποίους συνεργάζεται το label Underground.

180Degrees: η Μαρία Πραστάκου, σχεδιάστρια του brand 180Degrees, παρουσίασε μια συλλογή με δημιουργίες πολυμορφικές που της έδωσαν το βραβείο Best Trendsetter για 2η φορά! Η νικήτρια κερδίζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στο γυναικείο portal tlife, μέσα από το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει τη δουλειά της στο ευρύ κοινό και να αποτελέσει εφαλτήριο για την αναγνωρισιμότητά της στον κλάδο.

360Project: Οι 3 σχεδιάστριες του brand, παρουσιάζοντας ένα πολύ δημιουργικό και "ζωντανό" concept, κέρδισαν το βραβείο Best Catwalk, το οποίο της απένειμε η κα Γιώτα Δραγώνα, Υπεύθυνη του Τομέα Beauty & Fashion των ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Το βραβείο αντιστοιχεί σε μια πλήρη ετήσια υποτροφία από το IEK AKMH.

Οι υπόλοιποι νέοι σχεδιαστές που διαγωνίστηκαν είχαν εξίσου πολύ αξιόλογες συλλογές και ήταν οι: Katerina Papagianni, Anastasia Dosi, Bold&Locked, Aida, Ellen S. & F. Erotokritos, Nicolaos.

Ο Konstantinos Mitrovgenis παρουσίασε τη συλλογή μαγιό Life, με φουτουριστικά στοιχεία, έντονα χρώματα και πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παπαδοπούλου. Το στυλιστικό στοιχείο που απογείωσε το concept της επίδειξης ήταν τα σκουφάκια κολύμβησης που φορούσαν όλα τα μοντέλα!

Το δίδυμο των Celebrity Skin ενθουσίασε τους καλεσμένους της εκδήλωσης με χειροποίητες, θεατρικές δημιουργίες και εντυπωσιακά αξεσουάρ σε τόνους nude, μαύρου, λευκού αλλά και πινελιές κόκκινου. 

O Panos Apergis παρουσίασε τη νέα του συλλογή με βασικό στοιχείο το βιομηχανικό δέρμα με laser cut, που του δίνει την αίσθηση της δαντέλας και με έθνικ αναφορές και έντονα χρώματα!

Ο Γιάννης Τόγκος παρουσίασε μια ιδιαίτερη συλλογή για τον οίκο Kathy Heyndels, η οποία βασιζόταν στο συνδυασμό rock & chic! Highlight της επίδειξης, η εντυπωσιακή έναρξη με ένα Belvedere fashion moment: Μια μαύρη ημιδιάφανη εσάρπα ειδικά σχεδιασμένη για τη Belvedere από τον οίκο Kathy Heyndels, συνδυάστηκε με ένα υπέρκομψο φόρεμα της συλλογής, εξέπληξε ευχάριστα τους καλεσμένους και έδωσε το ρυθμό για τη συνέχεια της επίδειξης! Την επίδειξη έκλεισε η Κατερίνα Στικούδη με ένα πανέμορφο νυφικό!

Η βραδιά έκλεισε με την επίδειξη του οίκου ESCADA για τη συλλογή Resort 2014, η οποία παρουσιάστηκε για 1η φορά παγκοσμίως στη 14η AXDW! Η Bettinα Hammerl, Brand Director του οίκου, με επιτελείο 6 ατόμων, παρουσίασε ιδιαίτερα κομψές δημιουργίες που καθήλωσαν τους καλεσμένους: κοστούμια και φορέματα, πουκάμισα και μαντό σε άσπρο, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο και μπλε με ιδιαίτερα prints!