Προστασία βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την προστασία ενός βιομηχανικού σχεδίου; Ποια είναι η διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού κατοχύρωσης και για πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ισχύς του; Η δικηγόρος Όλγα Ντόβα από το ομώνυμο δικηγορικό της γραφείο εξηγεί.

Λέγοντας προστασία βιομηχανικής ιδιοκτησίας, θα αναφερθούμε σε ένα ειδικότερο σημείο που πρόκειται να απασχολήσει εσάς τους νέους (ή μη) επιχειρηματίες: την κατοχύρωση ενός βιομηχανικού σχεδίου (design). Ως βιομηχανικό σχέδιο («design») εννοούμε την εξωτερική ορατή εικόνα ενός ενσώματου κινητού αντικειμένου, δηλ. ενός βιομηχανικού ή βιοτεχνικού προϊόντος, η οποία προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (λ.χ. γραμμή, σχήμα, χρώμα, κλπ).  Για παράδειγμα μία σχεδιάστρια ρούχων μπορεί να ζητήσει την προστασία αυτών, ανάλογα ένας επιπλοποιός μπορεί να πετύχει την προστασία των σχεδίων των επίπλων του, κλπ.

Αρμόδιος κρατικός φορέας που χορηγεί τον επίσημο τίτλο προστασίας ενός βιομηχανικού σχεδίου είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ο οποίος χορηγεί το λεγόμενο «πιστοποιητικό καταχώρισης σχεδίου ή υποδείγματος». Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση ενός τέτοιου τίτλου είναι το βιομηχανικό σχέδιο να είναι νέο και να έχει ατομικό χαρακτήρα.

Νέο είναι ένα βιομηχανικό σχέδιο, όταν μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεως περί χορηγήσεως βιομηχανικού σχεδίου ή υποδείγματος στον ΟΒΙ δεν έχει διατεθεί στο κοινό κάποιο πανομοιότυπο σχέδιο ή υπόδειγμα. Ατομικό χαρακτήρα έχει αντίστοιχα, όταν η εντύπωση που προκαλεί το σχέδιο στον τελικό αγοραστή είναι διαφορετική από τα ήδη υπάρχοντα σχέδια.

Η διαδικασία χορήγησης ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι σύντομη και απλή:

Υποβάλλεται αίτηση στον ΟΒΙ μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και εντός τεσσάρων (4) μηνών από την κατάθεση του φακέλου, ο ΟΒΙ εκδίδει το σχετικό πιστοποιητικό καταχώρισης, εφόσον η αίτηση είναι κανονική και πλήρης. Η διάρκεια ισχύος ενός τέτοιου πιστοποιητικού είναι maximum 25ετής.

Ο σχεδιαστής λοιπόν ενός βιομηχανικού σχεδίου με τη χορήγηση ενός πιστοποιητικού καταχώρισης βιομηχανικού σχεδίου ή υποδείγματος καθίσταται αποκλειστικός δικαιούχος του εν λόγω σχεδίου και αποκτά αποκλειστικό δικαίωμα να το χρησιμοποιεί και να το εκμεταλλεύεται εμπορικά στην Ελλάδα για όσο χρόνο διαρκεί η ισχύς του.