Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας

Πώς μπορεί κάποιος να προστατεύσει μια πρωτότυπη ιδέα ενός προϊόντος ή μιας μεθόδου παρασκευής ενός προϊόντος; Πώς μπορεί να εξασφαλίσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας; Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει; Για πόσα χρόνια ο εφευρέτης έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης της ιδέας του; Η δικηγόρος Όλγα Ντόβα από το ομώνυμο δικηγορικό της γραφείο εξηγεί.    

Οι προσφάτως διαμορμωθείσες νέες συνθήκες της ελληνικής αγοράς έχουν καταστήσει σαφές ότι το μέλλον ανήκει ξεκάθαρα στον επιχειρηματία που θα σκεφτεί και θα λανσάρει στην αγορά ένα επινόημα νέο και πρωτότυπο, το οποίο ξεκάθαρα θα λείπει από το καταναλωτικό κοινό και θα χαρακτηρίζεται από ευφυΐα και πρακτικότητα. Και επειδή η προστασία ενός τέτοιου επινοήματος επιτάσσεται για λόγους προστασίας της προσωπικότητας του εφευρέτη, ήτοι ηθικής και υλικής ικανοποίησής του αλλά και για λόγους γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος, προβλέπεται διαδικασία κατοχύρωσής του.

Μία λοιπόν πρωτότυπη ιδέα ενός προϊόντος ή μίας μεθόδου παρασκευής ενός προϊόντος, το οποίο θα ήταν νέο, πρωτότυπο και θα επιδεχόταν βιομηχανική παραγωγή, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο προστασίας στο πλαίσιο χορήγησης ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Ο αρμόδιος κρατικός φορέας για τη χορήγηση ενός επίσημου τίτλου προστασίας ενός τέτοιου επινοήματος στην Ελλάδα είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Ο ΟΒΙ εκδίδει κατόπιν αιτήσεως του εφευρέτη ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο είναι μία διοικητική πράξη με την οποία βεβαιώνεται και παρέχεται στον εφευρέτη απόλυτο και αποκλειστικό δικαίωμα προστασίας που επιτρέπει τη βιομηχανική εκμετάλλευση της ιδέας του για είκοσι έτη.

Προκειμένου να κατατεθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος στον ΟΒΙ, χρειάζεται να ολοκληρωθούν τα κάτωθι βήματα:

Αρχικά θα πρέπει να συνταχθεί μία αίτηση με όλα τα στοιχεία του εφευρέτη και όλα τα στοιχεία της εφεύρεσης. Θεμελιώδη μέρη του φακέλου είναι μία αναλυτική τεχνική περιγραφή της εφεύρεσης, η στάθμη της προηγούμενης τεχνικής (τι δηλαδή υπάρχει μέχρι τώρα στην ελληνική αγορά σχετκά με την εφεύρεση αυτή), τι πλεονεκτήματα εμφανίζει το συγκεκριμένο επινόημα του εφευρέτη (τι δηλ. έρχεται να προσθέσει στα "ράφια" της ελληνικής αγοράς η δική του εφεύρεση), κάποια παραδείγματα χρήσης του, μία περίληψη όλων αυτών και το σημαντικότερο: τις νομικές αξιώσεις προστασίας της εφεύρεσης. Ακόμη κρίσιμη είναι η προσκόμιση κάποιων γραμμικών σχεδίων που αποτυπώνουν σημείο προς σημείο το επινόημα.

Μόλις ολοκληρωθεί ο φάκελος, κατατίθεται στον ΟΒΙ και μόλις παρέλθει το πρώτο τετράμηνο, συντάσσεται η απλή έκθεση έρευνας από τον ελεγκτή του ΟΒΙ που έχει χρεωθεί το φάκελο. Σε περίπου λοιπόν 14 μήνες από την κατάθεση της αιτήσεως, δημοσιεύεται η απόφαση του ΟΒΙ που εκτιμά την πρωτοτυπία του επινοήματος. Σε περίπτωση δε πρωτοτυπίας χορηγείται το εκάστοτε δίπλωμα. 

Μάθετε για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας λογισμικού: http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/40995/pos-katohyronontai-efevreseis-evresitehnies-kai.html