Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι αυξημένες υποχρεώσεις πολλές φορές μας κάνουν να παραμελούμε το πιο σημαντικό αγαθό, την υγεία μας. Όπως επισημαίνει όμως ο μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος Κωνσταντίνος Μυρίλλας, "η πρόληψη είναι δέκα φορές καλύτερη από τη θεραπεία". Ακολουθήστε τις 10 πολύτιμες συμβουλές του που εξασφαλίζουν καλή υγεία!
1. Πρωτεϊνούχο πρωινό για αύξηση μεταβολισμού
Ενώ συνήθως προτείνεται από τους διαιτολόγους για πρωινό η κατανάλωση χυμών, corn flakes κλπ, όταν μια γυναίκα καταναλώνει πρωτεϊνούχο πρωινό, δηλαδή ζαμπόν, τυρί, μπέικον, αυγό, φασόλια κ.α αυξάνει κατά 30% το βασικό μεταβολισμό της, δηλαδή την κατανάλωση θερμίδων ανά ώρα σε ανάπαυση.
2. 8 ώρες ύπνου, κατά προτίμηση 12-8 π.μ
Η γυναίκα θα πρέπει να κοιμάται καθημερινά 8 ώρες καθώς έτσι ρυθμίζεται η ορμονική έκκριση της υπόφυσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή κορτιζόλης και γενικά το στρες του οργανισμού.
3. Ελαχιστοποίηση αλκοόλ, δηλαδή 1-2 μονάδες ανά εβδομάδα
Ελαχιστοποίηση του αλκοόλ σημαίνει μείωση πρόσληψης κακής ποιότητας υδατανθράκων άρα και μείωση εναπόθεσης τοπικού λίπους. Συνίσταται η κατανάλωση μέχρι δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα, ενώ αντίθετα η πόση τουλάχιστον 1/5 λίτρου νερό ημερησίως (6 ποτήρια).
4. Αποχή από το κάπνισμα
Το κάπνισμα μειώνει την τοπική άμυνα του τραχήλου με αποτέλεσμα την προσβολή λοιμώξεων από HPV.
5. Αερόβια γυμναστική για αντοχή και ενέργεια και αναερόβια για μυς και μεταβολισμό
Η γυναίκα χρειάζεται ένα συνδυασμό αερόβιας και αναερόβιας γυμναστικής. Αερόβια γυμναστική (αερόμπικ, τρέξιμο κλπ) για να αυξάνει την αντοχή της και αναερόβια (βάρη, λάστιχα κλπ) για αύξηση μυϊκής μάζας και ενεργοποίηση του μεταβολισμού.
6. Γυναικολογικός ετήσιος έλεγχος
Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει υπέρηχο, τεστ Παπανικολάου, μαστογραφία για γυναίκες άνω των 35 χρόνων ή υπέρηχο μαστού ενώ οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να κάνουν επιπλέον έλεγχο καρκινικών δεικτών και οστική πυκνότητα. Ειδικά οι γυναίκες αυξημένου κινδύνου λόγω κληρονομικότητας και ηλικίας δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελούν τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο.
7. Καθαρισμός ευαίσθητης περιοχής με σκεύασμα όξινου ph
Το όξινο καθαριστικό είναι απαραίτητο καθώς προστατεύει την ισορροπία των μικροβίων του κόλπου. Συγκεκριμένα, ο καθαρισμός της περιοχής με ένα σκεύασμα όξινου ph συντηρεί το ph της εισόδου του κόλπου με αποτέλεσμα να ευοδώνει την παρουσία και τον πολλαπλασιασμό του γαλακτοβάκιλλου, που είναι το καλό μικρόβιο της περιοχής, ο οποίος δημιουργεί τη βιομεμβράνη η οποία προστατεύει από λοιμώξεις (βακτηρίδια και μύκητες).
8. Προφύλαξη στο σεξ
Απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (AIDS, ηπατίτιδα, χλαμύδια) και αντισυλληπτικά χάπια για την αποφυγή ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων και σταθεροποίηση του κύκλου.
9. Κατάλληλη ένδυση
Θα πρέπει να αποφεύγονται τα στενά ρούχα και τα συνθετικά εσώρουχα, ενώ θα πρέπει να αλλάζονται τακτικά τα ταμπόν και οι σερβιέτες ώστε να μην αυξάνεται η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή και προκαλούνται βακτηριδιακές κολπίτιδες.
10. Σωστή στάση σώματος στην εργασία, στη διασκέδαση, στον αθλητισμό.
Η σωστή στάση του σώματος έχει να κάνει με τη διατήρηση της λόρδωσης της σπονδυλικής στήλης στην καθιστή θέση ή στην οδήγηση και το τράβηγμα των ωμοπλατών προς τα πίσω ώστε να προστατεύεται η φυσική καμπή της σπονδυλικής στήλης και να αποφεύγονται οι κήλες, οι οσφυαλγίες κλπ.