ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ
Υλικά (για 6 άτομα)
40-45 αμπελόφυλλα
1 φλιτ ρύζι για ντολμαδάκια
1/2 φλιτ ελαιόλαδο
200 γραμ. κρεμμύδια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος)
1 λευκό κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ζεστό νερό η ζωμό
1/3 φλιτ άνηθο ψιλοκομμένο δυόσμο ψιλοκομμένος
1/3 φλιτ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτ γαρίδες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε το ρύζι με κρύο νερό.
Ζεσταίνουμε 5 κ. σ. ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε ακόμη 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και το ζεστό νερό ή ζωμό . Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν ώσπου να εξατμιστεί το νερό. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά και τις γαρίδες.
Ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε (μπλανσάρουμε) τα αμπελόφυλλα για 5 λεπτά.
Tα κρυώνουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνουμε με τα σπασμένα αμπελόφυλλα.
Βάζουμε από την πλευρά με τα νεύρα κάθε φύλλου από μια κουταλιά από τη γέμιση, διπλώνουμε τις δύο άκρες και τα τυλίγουμε .
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια προσεκτικά στην κατσαρόλα σε κύκλους, το ένα δίπλα στο άλλο.
Προσθέτουμε το νερό η ζωμό μέχρι να τα σκεπάσει, το λεμόνι , το αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Στο τέλος στρώνουμε πάλι αμπελόφυλλα και σκεπάζουμε από πάνω με ένα πιάτο για να μην κουνηθούν και σπάσουν.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά προσέχοντας να μην σωθεί το νερό. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.
Συμβουλή: Για να μην μαυρίζουν τα αμπελόφυλλα πρέπει να αφήνουμε τα ντολμαδάκια να κρυώνουν εντελώς πριν τα ξεσκεπάσουμε από τα πιάτα.