Καπονάτα

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

για 4 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά

ΥΛΙΚΑ:

3-4 μελιτζάνες φλάσκες

2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες

2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια

80 γρ ελιές χωρίς κουκούτσι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 στίκ σέλερι κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή κομμένο σε λεπτές φέτες

200 γρ τομάτα κονκασέ

70 ml μηλόξιδο

½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό χοντροκομμένο

50 γρ κάπαρη ξαλμυρισμένη

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους και τις μουλιάζουμε σε νερό για 30 λεπτά. Τις στραγγίζουμε καλά και τις στεγνώνουμε. Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίσουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το ξύδι. Προσθέτουμε τη τομάτα (κι αν χρειάζεται και λίγο νερό) και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα , προσθέτουμε την κάπαρη, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.