Μανιτάρια πλευρώτους στο φούρνο με πουρέ ρεβιθιού

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

Για 4 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας: 100 λεπτά

Υλικά:

300 γρ. ρεβίθια

1 σκελίδα σκόρδο

1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στα 4

1 λεμόνι χυμό

60 ml ελαιόλαδο

αλάτι

1 κ. μανιτάρια πλευρώτους

1/2 κ. γλ. πάπρικα

1/4 μάτσο φρέσκο θυμάρι

4 σκελίδες σκόρδο
κομμένες στη μέση

100 ml ελαιόλαδο

Aλάτι, πιπέρι

1 κ.γλ. μπούκοβο γλυκό

Λίγα φύλλα ρόκας

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό, το οποίο και αλλάζουμε 2-3 φορές για τουλάχιστον 12 ώρες. Στραγγίζουμε και τρίβουμε με μια πετσέτα αφαιρώντας όσο περισσότερα φλούδια γίνεται.

Τα βράζουμε σε άφθονο νερό και σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προς το τέλος προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αλατίζουμε ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε, κρατάμε 1 φλιτζάνι από το ζωμό τους.

Αλέθουμε στο multi τα ρεβίθια με λίγο από το ζωμό, το χυμό λεμόνι, και προσθέτουμε το ελαιόλαδο λίγο - λίγο μέχρι ο πουρές να έχει ωραία υφή, χωρίς να είναι ούτε σφιχτός, ούτε νερουλός.

Κόβουμε τα κοτσανάκια από τα μανιτάρια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε 10 λεπτά και τα στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, με τη λεία επιφάνεια προς τα κάτω. Τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς C για 10 λεπτά και τα γυρίσουμε να ροδίσουν και από την άλλη.

Μοιράζουμε τον πουρέ σε τέσσερα πιάτα, προσθέτουμε από πάνω τα μανιτάρια, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και διακοσμούμε, αν θέλουμε, με τα φύλλα της ρόκας.