Σολωμός με κρούστα φρέσκων μυρωδικών-σουσάμι, σε ρεβιθάδα

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

Χρονος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ ώρα

Για 4 μερίδες

 

ΥΛΙΚΑ :  

800 γρ. φιλέτο σολωμού (κομμένο σε 4 κομμάτια)
50 ml ΑΛΤΙΣ Κλασικό 
Μαϊντανός, άνιθος, κόλιανδρος, σχινόπρασσο (φρέσκα) ψιλοκομμένα
1 μικρό σακουλάκι σουσάμι καβουρδισμένο
300 γρ. ρεβίθια
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
50 γρ. αλεύρι
2 μικρά λεμόνια
80 γρ. λιαστή ντομάτα
Αλάτι
Πιπέρι
 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό απο την προηγούμενη μέρα (προαιρετικά, προσθέτουμε και λίγη μαγειρική σόδα).
Τα σουρώνουμε, τα απλώνουμε σε μια πετσέτα, και τα τρίβουμε καλά για να απομακρυνθεί ο φλοιός τους.
Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν, προσθέτοντας το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το δεντρολίβανο, ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.

Όταν έχουν σχεδόν βράσει, προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα κομμένη σε χονδρά κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το αλεύρι με το χυμό από τα λεμόνια και λίγα από τα υγρά των βρασμένων ρεβιθιών, και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα, σιγοβράζοντας για 4-5 λεπτά ακόμη μέχρι να χυλώσουν (εναλλακτικά μπορούμε να πολτοποιήσουμε και μερικά από τα βρασμένα ρεβίθια).

Βγάζουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε αλατοπίπερο.

Παράλληλα, μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ψήνουμε σε τηγάνι ή σχάρα σε μέτρια φωτιά τα φιλέτα σολομού.

Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και προσθέτουμε από τη μια πλευρά του κάθε φιλέτου, πρώτα τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά και μετά το σουσάμι.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τη ρεβιθάδα, τοποθετώντας το σολομό απο πάνω.
 
 
Άλτις Κλασικό :
 
Ανοίγοντας ένα μπουκάλι, ξεχειλίζει η γεμάτη, γλυκιά γεύση του, το διακριτικό άρωμα των ώριμων φρούτων και της φρέσκιας ελιάς, που περιέχει. Αναδεικνύει απολαυστικά τις παραδοσιακές συνταγές, δίνοντας ξεχωριστή γεύση στα λαδερά, τα όσπρια, αλλά και σε όλα τα εποχιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.