Κοτόπουλο πεταλούδα στο φούρνο με κρούστα μπαχαρικών

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: περίπου 1 ώρα

 

ΥΛΙΚΑ :

1 μεγάλο κοτόπουλο
90 γρ. μουστάρδα dijon με κόκκους
200 γρ. βούτυρο
50 ml ελαιόλαδο
1 λεμόνι χυμό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πάπρικα
αλάτι
φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι
1κ.σ. corn flour
1 κιλό πατάτες
 
 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να μαλακώσει και ανακατεύουμε σ΄αυτό τα υπόλοιπα υλικά.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω, πάνω στον πάγκο εργασίας μας.
Μ' ένα ψαλίδι κόβουμε αριστερά και δεξιά κατα μήκος του κεντρικού κοκκάλου της σπονδυλικής στήλης και το αφαιρούμε.
Ανοίγουμε το κοτόπουλο, πιέζοντας τις δύο άκρες, το αναποδογυρίζουμε και το πιέζουμε ανάμεσα στα δύο στήθη να ισιώσει.
Περνώντας τα δάχτυλά μας προσεκτικά ανάμεσα, χαλαρώνουμε και διαχωρίζουμε την πέτσα απ΄το κρέας και στο στήθος και στα μπούτια, προσέχοντας μην τη σκίσουμε.
Πιέζουμε τα 2/3 απ΄το αρωματικό βούτυρο στο χώρο, που έχουμε δημιουργήσει ανάμεσα στο κρέας και την πέτσα, και το αλείφουμε εξωτερικά, πάνω κάτω με το υπόλοιπο.

Τοποθετούμε σε ταψί, ρίχνουμε 1 φλυτζάνι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C, για 40 λεπτά. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 190 C και ψήνουμε για ακόμα 20 περίπου λεπτά. Θα πρέπει, αν εισάγουμε ένα θερμόμετρο στο χοντρότερο μέρος του κρέατος, η θερμοκρασία να είναι 72 C. Εναλλακτικά, τρυπώντας το μ΄ ένα ξύλο από σουβλάκι, θα πρέπει οι χυμοί να τρέξουν καθαροί και διαυγείς.
 

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ :

Ταψί, λαδόκολα, πατάτες τηγανιτές, το κοτόπουλο από πάνω, διασκορπισμένα δαφνόφυλλα.