ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος παρασκευής 35 λεπτά
Για 4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ :
4 φιλέτα σολομού, 150-200 γρ. το καθένα
8 πατζάρια
200-250 γρ. σταμναγκάθι ή άγρια χόρτα εποχής
2-3 πρέζες χοντρό αλάτι
100 ml ελαιόλαδο
Χυμός 1 λεμονιού
Φύλλα από 4 κλωνάρια μαϊντανό
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
Ψιλό αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πλένουμε τα πατζάρια και τα στεγνώνουμε. Τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C, για 1 ½ ώρα.
Παράλληλα, καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό το σταμναγκάθι για λίγα λεπτά. Το στραγγίζουμε, το περιχύνουμε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε.
Μαρινάρουμε τους σολομούς με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, τους τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 170°C για 12-15 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους.
Βγάζουμε τα πατζάρια από το αλουμινόχαρτο, τα καθαρίζουμε αφαιρώντας τη φλούδα τους, τα κόβουμε σε κομμάτια, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ψιλοκομμένο μαϊντανό, και σερβίρουμε.