Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα ψωμιού

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Για 3 πουτίγκες

ΥΛΙΚΑ :

½ κιλό μπαγιάτικο ψωμί (μόνο ψίχα), τριμμένο με το χέρι
400 γρ. βούτυρο
450 γρ. ζάχαρη
350 γρ. σταφίδες
200 γρ. φρουϊ γλασσέ (κόντιτα)
100 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα καβουρδισμένα
3 μικρά κόκκινα μήλα
2 πρέζες σκόνη μοσχοκάρυδο
1 πρέζα σκόνη κανέλλα
1/3 κουταλιού του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 λίτρο brandy
Χυμό από 2 μικρά πορτοκάλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4 αυγά

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Αναμειγνύουμε σε ένα σκεύος όλα τα στέρεα υλικά και σε ένα άλλο ανακατεύουμε καλά τα αυγά με το χυμό πορτοκάλι και τα 100 ml από το brandy (διατηρούμε τα υπόλοιπα 900 ml για το πότισμα της πουτίγκας).

Ενώνουμε τα 2 μίγματα, τα δουλεύουμε λίγο να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και μοιράζουμε το μίγμα σε 3 στρογγυλές φόρμες. Βάζουμε τις φόρμες σε ένα ψηλό ταψί και γεμίζουμε το ταψί με ζεστό νερό, το οποίο να φτάνει μέχρι τη μέση της κάθε φόρμας (μπέν μαρί).

Ψήνουμε στους 140 °C για 4 ώρες (σε περίπτωση, που εξατμίζεται το νερό από το ταψί προσθέτουμε λίγο - λίγο).

Αφαιρούμε τις πουτίγκες από τις φόρμες και δένουμε την κάθε μια από αυτές με μια καθαρή πετσέτα για να διατηρήσει το σχήμα της. Τις ποτίζουμε με το μισό μπράντυ και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν σε μέρος, που να μην έχει μεγάλη θερμοκρασία. Μετά από 2 μέρες, τις ποτίζουμε με το υπόλοιπο μπράντυ, τις βγάζουμε από την πετσέτα, τις τοποθετούμε πάλι στα ταψιά, που τις ψήσαμε, και τις ζεσταίνουμε με μπαιν μαρί στο φούρνο για 1 ώρα.

Συνοδεύουμε με παγωτό ή χλιαρή κρέμα γάλακτος.