Σουτζουκάκια με πιπεριά φλωρίνης και μετσοβόνε

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Για 4-6 μερίδες

ΥΛΙΚΑ :

(για τη σάλτσα με κύμινο)
1/2 κιλό τομάτα κονκασέ
½ ξερό κρεμμύδι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
100 ml λευκό κρασί
2 κλωνάρια θυμάρι
70 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

 

(για τα σουτζουκάκια)

400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή αρνίσιος) 
200 γρ. κιμάς χοιρινός 
4 -5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο, τριμμένο, χωρίς κόρα (ή εναλλακτικά γαλέτα)
1 κ.γ. κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο και σοταρισμένο σε λίγο λάδι
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 πιπεριές Φλωρίνης κονσέρβα, κομμένες σε μικρά κομμάτια
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.γ. ξύδι
2 μεγάλα αυγά 
Σάλτσα τομάτας με κύμινο
Σπορέλαιο
Αλεύρι
200 γρ. μετσοβόνε, κομμένο σε κύβους

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

(για τα σάλτσα με κύμινο)

Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ξερό κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε για ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο και διατηρούμε έξω από τη φωτιά.

 

(για τα σουτζουκάκια)

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ (εκτός από τη σάλτσα ντομάτα, το αλεύρι, το σπορέλαιο και το μετσοβόνε) και τα ζυμώνουμε καλά.

Τα πλάθουμε στο ανάλογο μακρόστενο σχήμα (σουτζουκάκια), τα αλευρώνουμε, τα τινάζουμε καλά και τα τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα τομάτας, προσθέτουμε τα κομματάκια μετσοβόνε και ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά.

Συνοδεύουμε με τις γαλλικές πατάτες.

Πατάτες baby με θυμάρι και δενδρολίβανο

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό Πατάτες baby
100 γρ. Βούτυρο γάλακτος
40 γρ Χοντρό αλάτι
Πιπέρι
5 κλωνάρια φρέσκο Θυμάρι
1 κλωνάρι Δεντρολίβανο ψιλόκομμένο

60 ml Λευκό κρασί
1/2 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
80 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε σχολαστικά τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κρασί, το νερό και τα μυρωδικά. Εν συνεχεία, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και περιχύνουμε πάνω από τις πατάτες. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ψήνουμε στους 155 με 160 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα (εξαρτάται από το μέγεθος κάθε πατάτας. Ενδέχεται να χρειαστούν και λίγο παραπάνω).