Στήθος από κοτόπουλο με σέσκουλα και φακόρυζο

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Για 4 μερίδες

 

Χρόνος προετοιμασίας : 20 λεπτά
Χρόνος παρασκευής    : 40 λεπτά

ΥΛΙΚΑ :

Για 4 μερίδες

4 τμχ στήθος κοτόπουλο (περίπου 180 γρ το κάθε ένα)
2 τμχ γλυκολέμονο ξύσμα
10 κλωναράκια θυμάρι ψιλοκομμένο
550 μλ ζωμό λαχανικών
200 γρ ρύζι parboiled
50 γρ βούτυρο αγελάδος
100 γρ φακές
2 δαφνόφυλλa
1 μέτριο καρότο καθαρισμένο
1 μέτριο κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο στα δύο
300 gr σέσκουλα, φύλλα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ γ corn flour
100 γρ γιαούρτι στραγγιστό, 2 % λιπαρά
30 μλ ελαιόλαδο
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Αλατοπιπερώνουμε τα κοτόπουλα, τα τρίβουμε, πιέζοντας με το ξύσμα από το γλυκολέμονο και το θυμάρι, και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 15 λεπτά, σκεπασμένα, εκτός ψυγείου.
Σωτάρουμε το ρύζι στο βούτυρο, σε μέτρια φωτιά σ΄ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε ένα δαφνόφυλλο και μιά σκελίδα σκόρδο, προσθέτουμε 400 γρ ζωμό λαχανικών και το σιγοβράζουμε σκεπασμένο για 12 λεπτά. Αφαιρούμε απ' τη φωτιά, το σπάμε με ένα πηρούνι και το κρατάμε ζεστό, σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και σιδερένια λαβή, ρίχνουμε 10 ml ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κοτόπουλα και απ' τις δύο μεριές, μέχρι να χρυσοκοκκινίσουν.
Σβήνουμε με 50 γρ ζωμό λαχανικών, δίνουμε μια βράση και μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C (περίπου 8-10 λεπτά).

Αν τρυπήσουμε το κρέας μ' ένα ξύλο από σουβλάκι, οι χυμοί να τρέχουν καθαροί και διαυγείς.
Βράζουμε τις φακές με το δαφνόφυλλο, το καρότο και το κρεμμύδι, για 25 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά, αλατίζουμε και ρίχνουμε 10 ml ελαιόλαδο. Σουρώνουμε.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε 10 ml ελαιόλαδο και ρίχνουμε τη σκελίδα σκόρδο και τα σέσκουλα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 2 κσ νερό και ανακατεύουμε δυo-τρεiς φορές, ίσα-ίσα να μαραθούν.
Στο τηγάνι, που ψήσαμε το κοτόπουλο, συμπληρώνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, στον οποίο έχουμε διαλύσει το corn flour, δίνουμε μια βράση να δέσει ελαφρώς, και εκτός φωτιάς ανακατεύουμε μέσα το γιαούρτι και αλατοπιπερώνουμε.

Στήνουμε τα πιάτα μας ως εξής:

Στο κέντρο κάθε πιάτου βάζουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 10 εκ. και ύψος 5 εκ.
Γεμίζουμε ως τα 2/3 με ρύζι και το υπόλοιπο με τα σέσκουλα. Ρίχνουμε από πάνω και δυό κ.σ. φακές. Αφαιρούμε το τσέρκι και προσεκτικά τοποθετούμε πάνω στα πυργάκια μας από ένα στήθος κοτόπουλο – δεν πειράζει αν χαλάσουν λίγο.
Περιχύνουμε γύρω-γύρω με τη σάλτσα γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα.