ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ
Χρόνος προετοιμασίας : 10 λεπτά
Χρόνος παρασκευής : 3 - 3,5 ώρες
ΥΛΙΚΑ :
Για 4 μερίδες
1,5 - 2 κιλά μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος σε κομμάτια μαζί με το κόκκαλο
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
5-6 κλωνάρια θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
½ φλιτ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
3 καρότα καθαρισμένα και χονδροκομμένα
2 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
3-4 σκελίδες σκόρδο
3 κ σ ντοματοπολτός
1 κ σ κορν φλάουερ μαζί με 3 κ σ κρύο νερό
½ φλιτ. πόρτο
4 φλιτ. κόκκινο κρασί καμπερνέ σοβινιόν
6 φλιτ. ζωμός μοσχαρίσιος
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 C.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το σοτάρουμε με το λάδι για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αυτό μπορεί να γίνει και σε 3-4 δόσεις.
Προσθέτουμε λίγο καινούργιο λάδι και προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και τον ντοματοπολτό ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε και τα κρασιά, και να βράσει μέχρι να μείνει το 1/3(περίπου 10 λεπτά).
Προσεκτικά βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα, που να μπορεί να μπει στο φούρνο ή σε μια γάστρα, το κρέας και το ζωμό, ώστε να καλυφθεί καλά το κρέας (αν δεν είναι αρκετός ο ζωμός προσθέτουμε λίγο νερό). Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και βάζουμε την κατσαρόλα για 3 ώρες σκεπασμένη στον προθερμασμένο φούρνο.
Βγάζουμε προσεκτικά την κατσαρόλα από το φούρνο και αφαιρούμε το λάδι από την επιφάνεια του ζωμού.
Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε με μια βρεγμένη λαδόκολλα.
Σουρώνουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μείνει 4 φλιτζάνια σάλτσα (σε περίπου μία ώρα).
Ρυθμίζουμε τη δομή της σάλτσας, δένοντας με το κόρν φλάουερ.
Προσθέτουμε το κρέας, δίνουμε μια βράση και σερβίρουμε με γαρνιτούρα πουρέ πατάτας ή ρύζι.
Αυτό το φαγητό μπορούμε να το κάνουμε και μια μία μέρα πριν το σερβίρουμε.