Από το Γιάννη Λιάκου
Κλασική και αγαπημένη γαλλική συνταγή. Παίρνουμε 2 λίτρα κόκκινο κρασί αγιωργίτικο ή Cabernet Sauvignon και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Το βράζουμε με τα λαχανικά μας. Όταν μείνει το μισό μαρινάρουμε το κρέας αφού πρώτα το κόψουμε σε χοντρούς κύβους. Το αφήνουμε για 24 ώρες να μαριναριστεί στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας και σβήνουμε με την μαρινάδα.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι ή σάλτσα να αρχίσει να δένει και προσθέτουμε ζωμό. Το περνάμε σε ένα ταψί και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Το αφήνουμε να σιγοψηθεί στον φούρνο μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα. Σημαντικό tip είναι να ξεπλένουμε με κρασί το τηγάνι και με μια κουτάλα ξύνουμε το ταψί ώστε να βγάλουμε όλα τα σάκχαρα και τους χυμούς που έχουν μείνει εκεί. Στο τέλος προσθέτουμε και αυτά στο ταψί. Ψήνουμε για 2 ώρες στους 160 C, το ξεσκεπάζουμε για να το δούμε.
Αν δεν έχει υγρά συμπληρώνουμε με ζωμό. Αν έχει δέσει η σάλτσα το βγάζουμε και το σερβίρουμε πάνω σε πουρέ πατάτας.
Υλικά για το μαρινάρισμα:
• 2 λίτρα κόκκινο κρασί.
• 1 κιλό μοσχαρίσιο χτένι (προτιμώ το γαλλικό βόιο)
• 2-3 κλαδάκια δενδρολίβανο
• Ένα ματσάκι σέλερυ
• 10 μανιτάρια άσπρα στρογγυλά
• 4-5 κρεμμυδάκια κοκκάρι ή εσαλότ
• 1 φύλλο δάφνης
• Αλάτι-πιπέρι
Tip: Την ώρα που θα βγει από τον φούρνο προσθέστε κύβους κρύο βούτυρο και ανακατέψτε.
Συνοδεύστε με ένα καλό κόκκινο κρασί.