Αποθήκευση :
Σαν γενικό κανόνα έχουμε ότι μπαχαρικά και μυρωδικά κρατούν καλά τα αρώματά τους για περίπου ένα χρόνο. Τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορεί να κρατήσουν παραπάνω, 3-5 χρόνια.
Καλό είναι λοιπόν να τα αγοράζουμε από μαγαζιά με αρκετή κίνηση, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν έχουν μείνει πολύ καιρό στα ράφια.
Φυλάτε τα μπαχαρικά σας σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος και όχι σε σχάρα πάνω απ' την ηλεκτρική κουζίνα σας, όσο βολικό και αν είναι αυτό.
Μην τα βάζετε στο ψυγείο γιατί η υγρασία τα καταστρέφει.
Χρήση :
Προτιμάτε να τρίβετε τα μπαχαρικά σας λίγο πρίν τη χρήση.
Ζεσταίνοντας τα λίγο, σε χαμηλή φωτιά και σε αντικολητικό τηγάνι, τα βοηθά να βγάλουν καλύτερα τα αρώματά τους.
Σε φαγητά, που έχουν μεγάλο χρόνο μαγειρέματος, βάλτε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά μία ώρα πριν το τέλος.
Γενικά, προσέξτε να έχετε “ελαφρύ χέρι” κατά τη χρήση τους. Σκοπός μας είναι να συμπληρώσουμε τη γεύση του φαγητού και όχι να ισοπεδώσουμε τις γεύσεις των υπόλοιπων υλικών.
Να θυμάστε πάντα ότι είναι πολύ εύκολο να συμπληρώσουμε , ενώ είναι αδύνατο να αφαιρέσουμε.
Κρατήστε το απλό – μη χρησιποποιείτε πάνω από 3 μυρωδικά και μπαχαρικά σε ένα πιάτο, εκτός και αν κάποια ειδική συνταγή το επιβάλλει (π.χ. ινδική κουζίνα).
Τα αποξηραμένα μυρωδικά είναι πολύ πιο έντονα από τα φρέσκα, γι' αυτό χρησιμοποιείτε το 1/3 της ποσότητας, αν θέλετε να τα αντικαταστήσετε σε κάποια συνταγή.
Η κανέλα, το γαρύφαλο και το μοσχοκάρυδο είναι τα είναι μπαχαρικά, που ταιριάζουν και στη ζαχαροπλαστική.
Το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, η σκόνη σκόρδου και, φυσικά, οι νιφάδες από κάποιο καλό αλάτι είναι μπαχαρικά, που προστίθενται και μετά το τέλος του μαγειρέματος.
Βάλτε τα σε μπωλάκια και μύλους, σε ένα ωραίο δίσκο στο κέντρο του τραπεζιού, και αφήστε τους καλεσμένους σας να παίξουν, τελειώνοντας το πιάτο ανάλογα με τα γούστα τους...
Λευτέρης Λαζάρου