Φουά γκρα (Foie gras)

Το "Πατέ ντε φουά γκρα" θεωρείται η απόλυτη γαστρονομική απόλαυση, ο βασιλιάς των πατέ. Ανάλογη με με τα "γενεαλογικά"  του διαπιστευτήρια, είναι και η τιμή που το συνοδεύει, κάνοντας το πραγματικό φουά γκρα ένα πιάτο για λίγους και εκλεκτούς.  

Foie gras στα γαλλικά σημαίνει "λίπος συκωτιού" και  το Pâté γίνεται από το ήπαρ χήνας ή πάπιας, που εκτρέφονται ειδικά για αυτό το σκοπό.

Ωστόσο, αν και το συκώτι της χήνας ήταν γνωστό έδεσμα από την αρχαιότητα, ήταν ο Γάλλος σεφ Jean-Joseph Clause που  δημιούργησε- και έκανε γνωστό στον κόσμο- το καλύτερο πατέ ντε φουά γκρα, το 1779. 

Μάλιστα, ο  Clause βραβεύτηκε από το βασιλιά Λουδοβίκο XVI με ένα σετ  από είκοσι πιστόλια  και έλαβε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πιάτο του το 1784.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία που προστατεύει το προϊόν, τα αυθεντικό πατέ πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 80% συκώτι χήνας, ή πάπιας, ωστόσο στα περισσότερα προϊόντα πλέον η ποσότητα του φουά γκρα ίσα που φτάνει το 55%, προκειμένου να γίνει πιο οικονομικό και προσιτό στο ευρύ κοινό.