Φακές

Η ταπεινή φακή ταΐζει τον  άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια- για την ακρίβεια από την προϊστορική εποχή. 

Κάποτε οι ευγενείς καλοφαγάδες δεν την έβαζαν στο τραπέζι τους, απαξιώνοντας να την φάνε, γιατί θεωρούνταν "το φαΐ του φτωχού", καθώς ήταν ανέκαθεν πολύ φτηνή. 

Σήμερα, η θρεπτική αξία της φακής έχει αναγνωριστεί διεθνώς και συμπεριλαμβάνεται ως τρόφιμο ακόμα και σε επίσημα γεύματα, καθώς αναμφισβήτητα είναι το πιο νόστιμο από όλα τα όσπρια .

Στους αρχαίους Έλληνες η φακή ήταν γνωστή ως φακός ἐσθιόμενος ενώ, η καλλιέργεια της φακής ήταν γνωστή στην αρχαία Αίγυπτο και τη Ρώμη.  

Αντικείμενα από φακές και υπολείμματα της τροφής έχουν βρεθεί στην περιοχή της Μεσοποταμίας σε αρχαιολογικές ανασκαφές που χρονολογούνται εδώ και 8000 χρόνια. Στη Βίβλο της Γένεσης, ο Ησαύ εγκατέλειψε τα πρωτοτόκια του "αντί πινακίου φακής" και ένα καρβέλι ψωμί.

Ευρέως διαδεδομένη ήταν ανέκαθεν η φακή και στην κουζίνα της Ανατολής. Σήμερα, η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή φακής και ακολουθούν ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Νεπάλ και η Τουρκία.