Κέτσαπ

Σήμερα, η κέτσαπ είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη σάλτσα ντομάτας στον πλανήτη. Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι πρόκειται για αμερικάνικη πατέντα αλλά στην πραγματικότητα, τόσο το όνομα, όσο και η προέλευσή της είναι Κινέζικα!

 

Η λέξη ketchup (κέτσαπ) ετυμολογικά προέρχεται από την κινεζική ke-tsiap, μια σάλτσα από ψάρι τουρσί που ανακάλυψαν τον 170 αιώνα Βρετανοί ναύτες και την έφεραν στη Δύση.  

Όταν , με το εμπόριο, η σάλτσα έφτασε στην Μαλαισία, έγινε kechap και στην Ινδονησία  ketjap .

Φτάνοντας στη Βρετανία, το κινεζικό καρύκευμα διαπιστώθηκε ότι έμοιαζε  με μια σάλτσα σόγιας ή τη γνωστή Worcestershire. 

Σταδιακά πέρασε από διάφορες αλλαγές για να προσαρμοστεί στα δυτικά γούστα και το 170ο στην σάλτσα προστέθηκε η ντομάτα. 

Έτσι, από τον δέκατο ένατο αιώνα, η κέτσαπ καθιερώθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική ως σάλτσα ντομάτας.