Καρύδα

Ο κοκοφοίνικας (Cocos nucifera) ή τροπική καρύδα, είναι ένα μέλος της οικογενείας των φοινικοειδών και μοναδικό είδος του γένους Cocos. Ο κοκοφοίνικας είναι γνωστός για το καρπό του, την καρύδα, που σήμερα χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως στις έθνικ κουζίνες.

Η αγγλική ονομασία της καρύδας "coconut" , αναφέρεται για πρώτη φορά στην αγγλικά λεξικά  το 1555 και προέρχεται από την ισπανική και την πορτογαλική λέξη coco, που σημαίνει "πρόσωπο της  μαϊμούς".  

Στα σανσκριτικά, ο κοκοφοίνικας είναι γνωστός ως  kalpa vriksha, που σημαίνει "δέντρο που δίνει όλα όσα είναι απαραίτητα για τη ζωή", γιατί σχεδόν όλα τα μέρη του δέντρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 

Από τους καρπούς του κοκκοφοίνικα παράγεται γάλα, βούτυρο, λάδι, και κατ επέκταση σαπούνια και καλλυντικά, ακόμη και υφάσματα. Ο κορμός δίνει ξυλεία καλής ποιότητας και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σκεπών και καλαθιών. 

Οι οπωροφόροι αυτοί φοίνικες, αρχικά ευδοκιμούσαν στη Μαλαισία, την Πολυνησία και τη νότια Ασία.

Χάρη όμως στην ικανότητα του να επιπλέουν στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάνουν τη βλαστητική τους ικανότητα, το φυτό απαντάται πλέον σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, όπως στη Νότια Αμερική, την Ινδία, τα νησιά του Ειρηνικού, Χαβάη και τη Φλόριντα.