Σπανάκι

Φυτό, το οποίο ανήκει στην τάξη Καρυοφυλλώδη και είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Κ1, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και φώσφορο.
 
Καλλιεργείται για τα παχιά, συνήθως τριγωνικού σχήματος, φύλλα του, κυρίως στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, ενώ η καταγωγή του είναι από την Ασία.
 
Το σπανάκι κυκλοφορεί στην κατανάλωση φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο. 
 
Μπορεί να διατηρηθεί και στην κατάψυξη, αφού πρώτα ζεματιστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Η σπορά του γίνεται από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο, ενώ η συγκομιδή του γίνεται 5-7 εβδομάδες αργότερα.
 
Από τις πιο γνωστές χρήσεις του στην Ελλάδα είναι στο σπανακόρυζο, ενώ μπορούμε να το συναντήσουμε σαν γιαχνί, σε σαλάτες, σούπες, πίτες, ως γαρνιτούρα, αλλά και σε πολλές παραδοσιακές παρασκευές. Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα όσπρια και τα ψάρια.