Αυγά

Ο όρος "αυγά", χωρίς άλλο προσδιορισμό, αναφέρεται σε αυγά, τα οποία προέρχονται από κότες. Πέρα από τα συγκεκριμένα όμως, αυγά, μπορούμε να πάρουμε και να χρησιμοποιήσουμε επίσης από τη στρουθοκάμηλο, την πάπια, τη χήνα κ.α.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα στα αυγά της κότας :

  • Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών A, B, D, αλλά και Ε, καθώς επίσης φωσφόρου και σιδήρου.
  • Διαθέτουν φυσικοχημικές ιδιότητες, που τους επιτρέπουν να παρασκευάζονται με πολλούς τρόπους, είτε αυτούσια, είτε σαν επιπρόσθετο υλικό σε σάλτσες, σούπες, γλυκά κ.α.
 

Σύσταση του αυγού :

  • Το τσόφλι : 10% του βάρους ενός αυγού. Είναι πορώδες και ασβεστιούχο.
  • Το ασπράδι ή αλμπουμίνη : 55% του βάρους ενός αυγού.
  • Ο κρόκος : 35% του βάρους ενός αυγού. Χωρίζεται από το ασπράδι με μια ζωική μεμβράνη.
 
Το αυγό αποτελείται κατά 74% από νερό, 12% λιπίδια και 13% πρωτεϊνες.
 

Κριτήρια φρεσκάδος :

Με το τσόφλι :

  • Κουνώντας ένα φρέσκο αυγό, δεν ακούμε θόρυβο στο εσωτερικό του. Κουνώντας ένα αυγό πολλών ημερών, ακούμε θόρυβο, διότι το νερό, που περιέχει το αυγό, έχει εξατμιστεί μέσα από τους πόρους του τσοφλιού, δημιουργώντας αεροθάλαμο.
  • Μέσα σ’ένα δοχείο με νερό, το φρέσκο αυγό βρίσκεται κολλημένο στον πάτο. Το αυγό, που είναι μπαγιάτικο, αιωρείται, διότι έχει μεγάλο αεροθάλαμο.
 

Σπασμένο :

Σ’ένα φρέσκο αυγό, το ασπράδι δεν απλώνεται και ο κρόκος είναι καλοσχηματισμένος στο κέντρο του αυγού.
 

Βρασμένο :

  • Κόβοντας ένα φρέσκο αυγό, ο αεροθάλαμος είναι μικρός και ο κρόκος βρίσκεται στο κέντρο του αυγού.
  • Το φρέσκο αυγό καθαρίζεται δύσκολα.
 

Συντήρηση :

Συντηρούμε τα αυγά σε θερμοκρασία από 7 εως 13ºC, μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά, διότι είναι εύκολο μέσα από τους πόρους του τσοφλιού να διαποτιστεί το αυγό από τη μυρωδιά αυτή.
 

Ταξινόμηση :

Τα αυγά ταξινομούνται ανάλογα με το βάρος τους σε 7 κατηγορίες :
 
1η κατηγορία: Αυγά που ζυγίζουν περισσότερο από 70 γρ.
2η κατηγορία: Αυγά που ζυγίζουν 65-70 γρ. 
3η κατηγορία: Αυγά που ζυγίζουν 60-65 γρ.
4η κατηγορία: Αυγά που ζυγίζουν 55-60 γρ.
5η κατηγορία: Αυγά που ζυγίζουν 50-55 γρ.
6η κατηγορία: Αυγά που ζυγίζουν 45-50 γρ.
7η κατηγορία: Αυγά που ζυγίζουν λιγότερο από 45 γρ.