Ως αλεύρι, ορίζουμε γενικότερα το προϊόν, που προκύπτει από την άλεση των δημητριακών καρπών.
Βασικότερα δημητριακά, απο τα οποία και παίρνουμε τα γνώστα σε όλους άλευρα, είναι το σιτάρι, η σίκαλη και το καλαμπόκι (χωρίς φυσικά να αποκλείουμε τα υπόλοιπα).
Τα γνωστότερα είδη αλεύρων είναι τα εξής :
• Αλεύρι σίτου / σταρένιο
• Αλεύρι αραβόσιτου / καλαμποκάλευρο
• Αλεύρι σίκαλης
• Κριθαρένιο αλεύρι
• Αλεύρι βρώμης
Μια ακόμη κατηγοριοποίηση, που υπάρχει σχετικά με τα άλευρα (κυρίως τα σταρένια), έχει να κάνει με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, και ειδικότερα τη γλουτένη.
- Δυνατά ή σκληρά άλευρα (μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη)
- Μαλακά ή αδύνατα άλευρα (μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη)
- Μέτρια άλευρα (πρόκειται συνήθως για πρόσμειξη των παραπάνω)
Ανάλογα με το βαθμό άλεσης, όμως, αλλά και το είδος του δημητριακού, από το οποίο προέρχεται, προκύπτουν οι παρακάτω βασικοί τύποι :
- Τύπου 55% (κατάλληλο για ψωμί πολυτελείας)
- Αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του (με διογκωτικά, κατάλληλα για κεϊκ και γλυκίσματα)
- Aλεύρι για όλες τις χρήσεις (μίγμα σκληρού και μαλακού άλευρου με ευρεία χρήση)
- Τύπου 70% (κατάλληλο για λευκό ψωμί)
- Ολικής αλέσεως
- Τύπου 90%