Αλεύρι

Ως αλεύρι, ορίζουμε γενικότερα το προϊόν, που προκύπτει από την άλεση των δημητριακών καρπών.
Βασικότερα δημητριακά, απο τα οποία και παίρνουμε τα γνώστα σε όλους άλευρα, είναι το σιτάρι, η σίκαλη και το καλαμπόκι (χωρίς φυσικά να αποκλείουμε τα υπόλοιπα).
 
Τα γνωστότερα είδη αλεύρων είναι τα εξής :
 
•   Αλεύρι σίτου / σταρένιο
•   Αλεύρι αραβόσιτου / καλαμποκάλευρο
•   Αλεύρι σίκαλης
•   Κριθαρένιο αλεύρι
•   Αλεύρι βρώμης

 

Μια ακόμη κατηγοριοποίηση, που υπάρχει σχετικά με τα άλευρα (κυρίως τα σταρένια), έχει να κάνει με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, και ειδικότερα τη γλουτένη.
 
  • Δυνατά ή σκληρά άλευρα (μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη)
  • Μαλακά ή αδύνατα άλευρα (μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη)
  • Μέτρια άλευρα (πρόκειται συνήθως για πρόσμειξη των παραπάνω)
 
Ανάλογα με το βαθμό άλεσης, όμως, αλλά και το είδος του δημητριακού, από το οποίο προέρχεται, προκύπτουν οι παρακάτω βασικοί τύποι :
 
  • Τύπου 55% (κατάλληλο για ψωμί πολυτελείας)
  • Αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του (με διογκωτικά, κατάλληλα για κεϊκ και γλυκίσματα)
  • Aλεύρι για όλες τις χρήσεις (μίγμα σκληρού και μαλακού άλευρου με ευρεία χρήση)
  • Τύπου 70% (κατάλληλο για λευκό ψωμί)
  • Ολικής αλέσεως
  • Τύπου 90%