Ως σοκολάτα ορίζονται τόσο κάποια από τα προϊόντα, που προέρχονται από τον καρπό του κακαόδεντρου κατόπιν συγκεκριμένης επεξεργασίας και φυσικά με την προσθήκη κι άλλων συστατικών, όσο και το γνωστό σε όλους ρόφημα.
Όσον αφορά στο πρώτο, πρόκειται για ένα από τα βασικότερα συστατικά της ζαχαροπλαστικής. Πλούσια σε ενέργεια, καθώς περιέχει βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα, που καταναλώνουμε, καθώς έχει και πολλές θερμίδες.
Οι βασικότερες ποικιλίες σοκολάτας που συναντάμε είναι:
• Σοκολάτα υγείας / σκούρα (dark chocolate). Περιέχει κακάο, βούτυρο-κακάο και ζάχαρη.
• Σοκολάτα γάλακτος (milk chocolate). Όπως προδίδει η ονομασία της, περιέχει τα βασικά συστατικά μιας σοκολάτας (κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη) με την προσθήκη γάλακτος.
• Κουβερτούρα (couverture). Σοκολάτες με μεγάλη περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο.
• Τζιαντούγια (gianduja)
• Χρωματιστές σοκολάτες διαφόρων γεύσεων.
Η λευκή δεν θεωρείται σοκολάτα, καθώς δεν περιέχει κακαόμαζα, αλλά μόνο βούτυρο κακάο και άλλα συστατικά, όπως λεκιθίνη, γάλα και βανίλια.