Πάπρικα

Πρόκειται για την έντονου κόκκινου χρώματος σκόνη, η οποία προέρχεται από τους αποξηραμένους καρπούς του ομώνυμου φυτού.

Αφού συλλεχθούν οι καρποί της, αποξηραίνονται και στη συνέχεια αλέθονται.

Η γεύση της ποικίλει, κάτι το οποίο εξαρτάται κατά βάση από την πρώτη ύλη, αλλά και από τη διαδικασία αποξήρανσής της.

Βασικά παράγωγά της αποτελούν η γλυκιά πάπρικα, η πικάντικη-καυτερή και η καπνιστή.

Είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως σε παραδοσιακές παρασκευές από διάφορες χώρες. Γνωστότερα παραδείγματα είναι τα ισπανικά λουκάνικα Chorizo, η ουγγρικής προέλευσης σούπα Goulash και, φυσικά, πάμπολλες συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας.