Ρόδι

Οι ροδιές καλλιεργούνται και ευδοκιμούν σε όλο τον κόσμο, σε περιοχές με θερμό κλίμα και αυτό γίνεται κυρίως για τους καρπούς τους, το 70% των οποίων αποτελεί ο χυμός τους.

Από αυτούς, μπορούν να παρασκευαστούν χυμοί, σιρόπια (γρεναδίνη) και λικέρ. Επίσης, συναντάται σαν συστατικό σε αρκετές παρασκευές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ενώ ο φλοιός των καρπών - και κατόπιν επεξεργασίας -χρησιμοποιείται σε βαφές μαλλιών και δερμάτων.

Συνήθης είναι επίσης και η χρησιμοποίηση του ροδιού για καλλωπιστικούς λόγους.

Στην Αρχαία Ελλάδα, χρησιμοποιούσαν τα ρόδια τόσο στη βυρσοδεψία, όσο και στην ιατρική.

Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας και γι’ αυτό συνηθίζεται να σπάμε ρόδια σε γάμους, αλλά και την Πρωτοχρονιά.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι στη ροδιά οφείλει την ονομασία της η ισπανική πόλη Γρανάδα.