Λευκή τρούφα: Ακριβός και γευστικός “θησαυρός”

Τη μεγαλύτερη λευκή τρούφα στον κόσμο ανακάλυψε ένας Ιταλός πριν από λίγες ημέρες και οι λάτρεις του πανάκριβου και σπάνιου αυτού μεζέ έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν προσφορές… που πλησιάζουν το 1 εκατ. δολάρια!
 
Η λευκή τρούφα που βρήκε εταιρεία Sabatino Truffles -μία από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τρούφας στον κόσμο- ζυγίζει περίπου 2 κιλά.
 
Ενδιαφερόμενοι αγοραστές από την Κίνα και το Ντουμπάι έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τις προσφορές τους, προκειμένου να καταφέρουν να… κάνουν δικό τους αυτόν τον ακριβό και γευστικό "θησαυρό".
 
Η τρούφα θα τεθεί σε δημοπρασία την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, και σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline τα έσοδα θα δοθούν σε φιλανθρωπική οργάνωση.
 
Οι τρούφες είναι από τα πιο ακριβά τρόφιμα στον κόσμο. Μισό κιλό λευκής τρούφας μπορεί να πιάσει μερικές χιλιάδες δολάρια, ενώ μερικά "ρινίσματα" μαύρης τρούφας πωλούνται για εκατοντάδες δολάρια, αναφέρει το CBS.
 
Στο παρελθόν, λευκές τρούφες είχαν πουληθεί έναντι 330.000 δολαρίων.
 
Η τελευταία που βρέθηκε στην Ιταλία έχει το διπλάσιο μέγεθος από το τελευταίο ρεκόρ Γκίνες. 
 
H γαστρονομική και θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως.
 
Η τρούφα είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων.
 
Η υπόγεια καρποφορία των τρουφών θεωρείται ότι οφείλεται στην προσαρμογή τους στις δασικές πυρκαγιές, ξηρές ή εποχές παγετού στις οποίες τα υπέργεια μανιτάρια θα ήταν εκτεθειμένα.

Όπως όλοι οι μύκητες είναι ετερότροφοι οργανισμοί και έτσι δεν μπορούν να συνθέσουν ουσίες απαραίτητες για την επιβίωση τους. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη προσκολλώνται σε μερικούς τύπους φυτών (δέντρα και θάμνους).

Η συμβίωση πραγματοποιείται τόσο σε ξυλώδη και σε ποώδη φυτά, κυρίως με συγκεκριμένα δασικά είδη όπως ο κάρπινος, τα κέδρα, οι φουντουκιές, τα πεύκα, οι λεύκες, οι δρυς, οι ιτιές και τα φλαμούρια.

Η λευκή τρούφα είναι ακριβή, αλλά ταυτόχρονα είναι η πιο φτηνή τρούφα, με ωραίο, απαλό άρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ριζότο και μαρινάρισμα.