Πρόκειται για τον πολτό του μουλιασμένου σε νερό και καβουρδισμένου σουσαμιού. Συναντάται σε δύο είδη.
Το ταχίνι, το οποίο έχει παρασκευαστεί από αποφλοιωμένο σουσάμι και αυτό, το οποίο πολτοποιήθηκε αναποφλοίωτο.
Εξαιρετικό προϊόν, καθώς έχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, ενώ αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών Ε, Β1 και Β2. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο, εύπεπτο, και με την εκπληκτική ιδιότητά του να μειώνει τη χοληστερίνη, αλλά και να δρα καταπραϋντικά, μειώνοντας τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
Η ονομασία του είναι παρόμοια τόσο στην Τουρκία – οπού το ονομάζουν Ταχίν -, όσο και στα Αραβικά, Ταχίνα ή Τεχίνα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες, πίτες, σε αρτοπαρασκευάσματα, σε γλυκά, αλλά και μόνο του σαν επάλειψη, ενώ αποτελεί το βασικό συστατικό αρκετών τύπων χαλβά.
Στις περιόδους νηστείας χρησιμοποιείται κατά κόρον, ενώ το έλαιο του – το σησαμέλαιο, το οποίο συναντάμε στην επιφάνεια μιας συσκευασίας ταχινιού - είναι ιδιαίτερα αρωματικό και εξαιρετικό για ντρέσινγκ σαλάτας.
Ταιριάζει θαυμάσια με το μέλι, τους ξηρούς καρπούς, αλλά και το πετιμέζι.