Με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, η φέτα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Ελλάδα και την ελληνική κουζίνα.
Η ιστορία του αγαπημένου τυριού κρατά από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τους ομηρικούς χρόνους. Η πρώτη αναφορά στο τυρί υπάρχει στην Οδύσσεια του Ομήρου όπου ο μύθος θέλει τον Κύκλωπα Πολύφημο να ήταν ο πρώτος παραγωγός φέτας.
Κουβαλούσε γάλα από τα πρόβατά του κάθε μέρα μέσα σε προβιές ζώων. Τυχαία και προς μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι μετά από μερικές μέρες το γάλα έπηζε και γινόταν στερεό, φαγώσιμο και εύκολα αποθηκεύσιμο.
Η φέτα παραγόταν και στο Βυζάντιο με την ονομασία "τύρος" (που θα πει πρόσφατος). Το όνομα φέτα είναι ιταλικής προέλευσης και προέρχεται από μια αναφορά του 17ου αιώνα στο είδος αυτού του τυριού που κοβόταν σε φέτες για να τοποθετηθεί στα βαρέλια.
Η συνταγή της φέτας έφτασε από την Ελλάδα στην Κύπρο το 1904.