Η φράουλα είναι ήδη γνωστή από την εποχή των Ρωμαίων. Όχι όμως ως τρόφιμο αλλά μάλλον ως καλλωπιστικό φυτό.
Οι πρώτες συστηματικές καλλιέργειες της άγριας (για αρχή) φράουλας ξεκινούν το Μεσαίωνα, στην περιοχή των Άλπεων.
Η φράουλα έχει ανά τους αιώνες διασταυρωθεί με πολλές ευρωπαϊκές ποικιλίες αλλά και κάποια άλλα συγγενή είδη.
Το 17ο αιώνα διασταυρώνεται και με το αμερικάνικο είδος, που ευδοκιμούσε κυρίως στη Βιρτζίνια.
Η φράουλα όπως την ξέρουμε σήμερα έχει μια ιστορία που κρατά από το 18ο αιώνα και τους καρπούς της που έφερε ο αξιωματικός του ναυτικού Φρεζιέ από τη Χιλή.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 600 διαφορετικές ποικιλίες του αγαπημένου γλυκού και αρωματικού φρούτου.