Κύμινο

Το κίμινο είναι ένα μπαχαρικό ευρέως διαδεδομένο στην μεσογειακή και ανατολίτική κουζίνα, με πικάντικο, ζεστό και ταυτόχρονα γλυκό άρωμα. 

 Πρόκειται για τους σπόρους ενός μικρού, ντελικάτου φυτού ύψους 60 εκατοστών με το όνομα  "Κούμινον το κύμινον"  (Cuminum cyminum), που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, σχεδόν 5.000 χρόνια πριν.    

Σπόροι κύμινου έχουν βρεθεί  σε Αιγυπτιακές πυραμίδες καθώς στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν ως καρύκευμα για το φαγητό. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πάντα ένα πιάτο με κύμινο πάνω στο μεσημεριανό τραπέζι, παράδοση που εξακολουθεί να υπάρχει στο Μαρόκο. Το χρησιμοποιούσαν ως καρύκευμα αλλα και ως φάρμακο και είχαν γράψει για τα πλεονεκτήματα που έχει για την υγεία του ανθρώπου.

Το Μεσαίωνα, το κύμινο, θεωρούσαν ότι προωθούσε την αγάπη και την πίστη και ότι προστάτευε τους εραστές από τις "περιπλανήσεις". Για αυτό ήταν συνηθισμένο δώρο στους γάμους και το έδιναν στους παντρεμένους στρατιώτες που πήγαιναν στο πόλεμο, προκειμένου να παραμείνουν πιστοί. 

Αν και η προέλευσή του είναι από την Μεσόγειο, (Μάλτα, Σικελία, Μαρόκο,Τουρκία, Συρία ), πλέον καλλιεργείται και στην Ινδία την Κίνα και το Μεξικό. Καλύτερης ποιότητας κύμινο θεωρείται ότι παράγει το Ιράν.