Μελάσα

Η μελάσα είναι το τελικό προϊόν που βγαίνει από τη διαδικασία καθαρισμού καί παραγωγής της ζάχαρης και είναι παχύρρευστη σιρόπι με πλούσια, γλυκόπικρη, εξωτική γεύση.  

Στην μαγειρική, θεωρείται ιδανική για σάλτσες ντομάτας, συνταγές με κιμά, όσπρια και δίνει ξεχωριστή γεύση σε ethnic barbeque και stir-fry δημιουργίες.

Η χρήση της ως υποκατάστατο ζάχαρης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. 

Η μελάσα έχει υψηλή διατροφική αξία.  Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Επίσης είναι πηγή σιδήρου, ο οποίος συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος της πνευματικής λειτουργίας και παρέχει άμεση συμπυκνωμένη ενέργεια. Ταυτόχρονα, είναι πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου αποτελώντας έτσι σημαντικό σύμμαχο στην υγεία μας, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.   

Ένα κουταλάκι μελάσα παρέχει 18 θερμίδες και έχει γλυκαιμικό δείκτη 55.