Το κάρυ συνήθως περιέχει κουρκουμά, ο οποίος του προσδίδει το ιδιαίτερο χρώμα του- κιτρινόριζα, κόλιανδρο, κύμινο, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, πάπρικα, σιναπόσπορος, κανέλα, γαρίφαλο και κάρδαμο. Στην Ινδία υπάρχουν διαφορετικά μίγματα, ανάλογα με τη χρήση τους-πιο βαριά για το κρέας και πιο ελαφριά για τα θαλασσινά ή λαχανικά.
Το κάρυ, όπως και σχεdόν όλα τα ανατολίτικα και ασιατικά εξωτικά μπαχαρικά, έχει ιστορία χιλιετιών. Μάλιστα, η αρχαιότερη γνωστή συνταγή βρέθηκε στη Μεσοποταμία και χρονολογείται στο 1700 πΧ.
Μέσα από το εμπόριο των Αράβων και τους δρόμους των μπαχαρικών, το κάρυ έφτασε στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα. Ο όρος curry στα αρχαία Αγγλικά, προερχόταν από τη Γαλλική λέξη cuire που σημαίνει "μαγειρεύω - ψήνω" και χρησιμοποιούνταν γενικά για τη μαγειρική. Ωστόσο, η χρήση του μπαχαρικού εκτοξεύτηκε τον 19ο αιώνα, κατά την περίοδο της Βρετανικής αποικιοκρατίας της Ινδίας.