ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ
1κιλό Μελιτζάνες φλάσκες και τσακώνικες
2 Κρεμμύδια ξερά
1 σκελίδα Σκόρδο λιωμένο
750 γρ Ντομάτες (ή τομάτα σάλτσα)
3 Κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2-3 Κρεμμύδια φρέσκα
80ml Λευκό κρασί
1/3 ματσάκι Φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε μέρος από τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Αφήνουμε τις μελιτζάνες για 15 λεπτά περίπου σε νερό, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά. Σε μία φριτέζα, ρίχνουμε λίγες-λίγες τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ελαφρά (θέλουμε να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Τις βγάζουμε τις στραγγίζουμε για λίγα λεπτά και τις απλώνουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα πλατύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο λεπτές φέτες με ελαιόλαδο. Όταν αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά. Προσθέτουμε το σκόρδο τη σάλτσα τομάτα, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες σιγοβράζουμε για λίγο ακόμη και τελειώνουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και βασιλικό.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά κρέμα φέτας και μια φέτα ζεστό φρυγανισμένο ψωμί.
Για την κρέμα φέτας
Τοποθετούμε στο μπλέντερ κομμάτια φέτας, λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο γάλα και πολτοποιούμε μέχρι να προκύψει ένα κρεμώδες μείγμα χωρίς μεγάλα κομματάκια. Διατηρούμε στο ψυγείο για 4-5 μέρες
*στα 300 γρ φέτα θέλουμε περίπου 200 γρ γάλα (η ποσότητα είναι σχετική καθώς κάθε φέτα διαφέρει σε υγρασία).