Ριζότο με πράσο, μανιτάρια και κοτόπουλο

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Για 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

 

ΥΛΙΚΑ :

350 γρ. ρύζι για ριζότο (arborio, carnarolli, vialone nano)
1,1 λίτρο ζεστό ζωμό κοτόπουλου
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο (το άσπρο μέρος)
100 ml λευκό ξηρό κρασί
2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου, κομμένα κατά πλάτος σε λεπτές φέτες
250 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
120 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
160 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και έξτρα για το τραπέζι
Ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, σωτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα.
Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε σ' ένα σουρωτήρι.
Παράλληλα, βάζουμε μια μέτρια και ψηλή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο ίσα να καλύψει τον πάτο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο και τα σωτάρουμε,  ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα 1-2 λεπτά ακόμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
Αλατίζουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμισθεί στο 1/3. Ρίχνουμε το ζωμό, 1 κουτάλα κάθε φορά,
περιμένοντας να εξατμιστεί πριν ρίξουμε την επόμενη, ανακατεύοντας. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός. Το ρύζι πρέπει να μαλακώσει εξωτερικά, αλλά στο κέντρο πρέπει να κρατάει λίγο (al dente). Αυτή η διαδικασία θα πάρει περίπου 16-18 λεπτά, ανάλογα το ρύζι που χρησιμοποιούμε.
Στα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κοτόπουλο. Τσεκάρουμε το αλατοπίπερο.
Αποσύρουμε το ριζότο απ' τη φωτιά αρκετά ρευστό και το “δένουμε”, ανακατεύοντας μέσα το βούτυρο και την παρμεζάνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε το ριζότο να “ξεκουραστεί” για 4-5 λεπτά πριν το σερβίρουμε.