Από το Γιάννη Λιάκου
Παίρνουμε μια κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρούς κύβους, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και την ψήνουμε για 1- 2 ώρες στον φούρνο στους 100 βαθμούς (η ώρα εξαρτάται από τον χρόνο που θα χρειαστεί η κολοκύθα να χάσει τα υγρά της και να έχει μαλακώσει τόσο ώστε να κόβεται με το πιρούνι).
Στην συνέχεια την μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε λίγο πράσο με θυμάρι και πολύ λίγο κρεμμύδι.
Όταν μαραθούν τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε ζωμό κότας μέχρι να καλυφθεί η κολοκύθα μας και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Στην συνέχεια τα τοποθετούμε όλα σε μπλέντερ μέχρι να γίνει το μείγμα βελουτέ. Αυτή είναι η βάση της κολοκυθόσουπας !
Αν θέλουμε να φτιάξουμε μια βάση για πουρέ κολοκύθας σε ένα τηγάνι σιγοβράζουμε 4 κουταλιές σούπας μέχρι να φύγουν τα υγρά και προσθέτουμε λίγο βούτυρο. Προαιρετικά προσθέτουμε λίγο σοταρισμένο μπέικον και έχουμε έτοιμη την βάση μας.