Στριφτή πίτα με ταχίνι

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5): 1 - Πολύ εύκολη

Υλικά

Για 2-4 άτομα

Για τη ζύμη

1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλάκια κοφτά κανέλα
1 πρέζα μαστίχα αλεσμένη
1 πρέζα μαχλέπι αλεσμένο
3 φλιτζάνια νερό (ή λιγότερο)
850 γραμμάρια αλεύρι χωριάτικο
2 φλιτζάνια και 6 κουταλιές του γλυκού αλεύρι φαρίνα
7 γραμμάρια μαγιά ξερή
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι

Για τη γέμιση

3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 κουταλάκια κοφτά κανέλα
720 γραμμάρια ταχίνι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε το χωριάτικο αλεύρι, τη φαρίνα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.

Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος κόβουμε με μαχαίρι σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές.

Ζυμώνουμε μέχρι να γυαλίσει η ζύμη μας. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να ξεκουραστεί.

Για την συναρμολόγηση ζύμης – γέμιση

Ανακατεύουμε το ταχίνι με την κανέλα και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με μεταλλικό κουτάλι να γίνει πηχτό.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 13 κομμάτια και τα κάνουμε μπαλίτσες. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα να μη στεγνώσουν και αρχίζουμε να ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε φύλλο κανονικό (30x12εκ.).

Προσοχή να μην υπάρχει αλεύρι στον πάγκο.

Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε 2 κουταλιές γεμάτες γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού, αφήνοντας 1εκ. γύρω- γύρω.

Διπλώνουμε το φύλλο σε φάκελο. Τεντώνουμε λίγο το φύλλο, το διπλώνουμε στη μέση και πλάθουμε ρολό 80εκ. περίπου.

Στρίβουμε το ρολό να γίνει κλώστρος/σπείρα και πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε σε σαλίγκαρο με αντίθετη κατεύθυνση η μια από την άλλη μέχρι να συναντηθούν.

Γυρίζουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω απ' τον άλλο και τον πιέζουμε με το χέρι. Κάνουμε το ίδιο με όλες τις μπαλίτσες ζύμης.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγουμε κάθε ταχινόπιτα με τον πλάστη να έχει διάμετρο 15εκ.

Τις σκεπάζουμε με νάιλον και τις αφήνουμε να φουσκώσουν.

Τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1/2 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr