Από το Γιάννη Λιάκου
Υλικά :
• 3 λίτρα γάλα
• 600γρ. ζάχαρη
• 300γρ. σιμιγδάλι
• 50γρ. νεζεστέ
• 5 αυγά
• 150γρ. βούτυρο
• 200γρ. νερό
• Ξύσμα λεμονιού- άρωμα βανιλιας
• 500γρ. φύλλο μπακλαβά
Εκτέλεση:
Βράζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και μια φλούδα λεμόνι. Μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε όλα τα όλα υλικά εκτός από το βούτυρο και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα.
Μόλις το μίγμα αρχίσει να πήζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια ανακατεύοντας συνεχώς.
Σε μια κατσαρόλα βουτυρωμένη στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα και προσέχοντας να προεξέχουν από τη λαμαρίνα.
Προσθέτουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα. Κόβουμε τις προεξοχές με κοφτερό μαχαίρι, χαράσουμε το γαλακτομπούρεκο στο σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε.
Ψήνουμε για 20' στους 210ο C. Σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστό με σιρόπι που κάνουμε με 1000γρ. ζάχαρη με 1500 γρ. νερό και τον χυμό ενός λεμονιού.
Εναλλακτικός τρόπος εκτέλεσης: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ανοξείδωτη όλα μαζί τα υλικά από την αρχή. Βράζουμε το μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην πιάσει η κρέμα. Μόλις πήξει το μίγμα το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια.