Ζεστό taleggio με πικάντικη κομπόστα σύκου πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί

ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΦΛΕΒΑΡΗ
 
ΥΛΙΚΑ
 
  • 100 gr taleggio
  • 1 ψωμάκι brioche
  • ½ kg σύκα φρέσκα
  • 100gr ζάχαρη
  • 10gr ginger
  • ½ καυτερή πιπεριά
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 ξερά σύκα
  • 50 ml  κρασί Porto
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε 400γρ σύκο, τα 10γρ ginger, την καυτερή πιπεριά, το ξύλο κανέλας και τέλος τη ζάχαρη.
 
Αφού τα σιγοβράσουμε γίνεται μια ελαφριά κομπόστα, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να ομογενοποιηθούν  τα υλικά.
 
Τα ξερά σύκα τα μαρινάρουμε για 24 ώρες με το κρασί Porto και στη συνέχια τα κόβουμε λεπτές φέτες.
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
 
Φρυγανίζουμε τη φέτα από το brioche . 
Σε δυνατή σχάρα ψήνουμε το τυρί μέχρι να μαλακώσει.
Στο πιάτο τοποθετούμε στη βάση το φρυγανισμένο ψωμάκι, από πάνω το τυρί στη μια πλευρά την κομπόστα και από την άλλη πλευρά τις φέτες του ξερού σύκου και τέλος στην κορυφή 1/3 από φρέσκο σύκο.
 
Ο Χαράλαμπος Φλεβάρης είναι executive chef στο Thalatta Seaside Hotel Experience