Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη συνταγή
Με συγκεκριμένα βήματα μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ γευστικό τσουρέκι για τις ημέρες του Πάσχα. Το news.gr δημοσιεύει ξανά μία ιδιαίτερα επιτυχημένη συνταγή του Μιχάλη Νουρλόγλου, η οποία έχει αποσπάσει ιδιαίτερα θετικά σχόλια για το τελικό της αποτέλεσμα.
Χρόνος προετοιμασίας: 24 ώρες
Χρόνος παρασκευής: 3 ώρες
Υλικά
Για το προζύμι
200γρ. αλεύρι σκληρό
50γρ. μαγιά νωπή
100 ml. νερό κρύο
Για το τσουρέκι
100 γρ. βούτυρο γάλακτος πρόβειο
120 γρ. ξινόγαλο
200 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
10 γρ. μαχλέπι σκόνη
10 γρ. μαστίχα σκόνη
3 αυγά (150 γρ.)
600 γρ. αλεύρι σκληρό
350 γρ. προζύμι
1 αυγό για την επάλειψη
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το προζύμι. Σκεπάζουμε πολύ καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε για 24 ώρες.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το ξινόγαλο, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ζεσταίνουμε λίγο. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός.
- Βάζουμε το παραπάνω μείγμα μαζί με το αλεύρι και το προζύμι στο μίξερ με τον γάντζο.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού διπλασιαστεί, με τα χέρια σας χτυπάμε λίγο το ζυμάρι να πέσει», να χάσει δηλαδή τον όγκο του και το σκεπάζουμε περιμένοντας πάλι να διπλασιαστεί.
- Όταν είναι έτοιμο χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη. Πλάθουμε το κάθε ένα, σε ένα τσουρέκι.
- Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σπάμε το αυγό για επάλειψη και το χτυπάμε με μια πρέζα αλάτι με ένα πιρούνι. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τη βοήθεια ενός πινέλου. Αφήνουμε τα τσουρέκια να διπλασιαστούν σε όγκο για μια τελευταία φορά.
- Ψήνουμε στο φούρνο στους 170⁰C με αέρα για 35΄. Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν, ιδανικά πάνω σε σχάρα.