Κοκκινιστό κοτόπουλο της κυρά Λένης με χοντρά μακαρόνια

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ

Συνταγή: Για 6 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά

Υλικά

1 κοτόπουλο γύρω στα 1600-1800 γραμμάρια κομμένο σε μικρές μερίδες

λίγο αλεύρι

λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια

2 κιλά ντομάτες χοντροκομμένες

2-3 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα

1 κουταλάκι της σούπας καυτερό κόκκινο πιπέρι

3-4 ξυλαράκια κανέλας

3-4 ολόκληρα γαρύφαλλα

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

μισό ποτηράκι του κρασιού ξύδι

3 ποτήρια νερό

1 πακέτο χοντρά μακαρόνια

1 κουταλιά της σούπας κανέλα τριμμένη

1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο τριμμένο

200γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι

αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη.

 

Εκτέλεση

Αλευρώνω τα κομμάτια κοτόπουλου και τα τηγανίζω. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζω το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια και προσθέτω το κοτόπουλο, τις ντομάτες, το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, τα ξυλαράκια κανέλας, τα ολόκληρα γαρύφαλλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω και προσθέτω το κρασί, το ξύδι και το νερό. Αφήνω το κοτόπουλο να βράσει σε σιγανή φωτιά για 40-45 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί, βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια πιατέλα.

Προσθέτω στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και άλλο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνω μέσα τα μακαρόνια. Τα ανακατεύω προσεκτικά και τα αφήνω να βράσουν. Όταν βράσουν, προσθέτω πάλι τα κομμάτια κοτόπουλου στην κατσαρόλα, κουνάω την κατσαρόλα για να ανακατευτεί το φαγητό και σβήνω τη φωτιά.

Πασπαλίζω σε μια πιατέλα λίγο από το τριμμένο κεφαλοτύρι, την τριμμένη κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο. Βάζω από πάνω τα μακαρόνια με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί, την τριμμένη κανέλα και το γαρύφαλλο. Από πάνω βάζω τα κομμάτια κοτόπουλου και σερβίρω αμέσως.

Σημείωση: Αυτή είναι η συνταγή για το κυριακάτικο φαγητό της μάνας μου που δεν υπάρχει πια. Στα υλικά και στην εκτέλεση δεν έχω κάνει καμία παρέμβαση!