ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΝΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ
Συνταγή για 4-5 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 45-60 λεπτά για το μαγείρεμα
Υλικά
1000-1200 γραμμάρια μπακαλιάρο παστό
λάδι για το τηγάνισμα
1 ποτήρι του νερού μπύρα
1 ποτήρι του νερού και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγη πάπρικα
1 σκόρδο
1,5 κιλό πατάτες βρασμένες και καθαρισμένες
2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
½ φλιτζάνι του τσαγιού ξύδι
½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβω τον μπακαλιάρο σε μερίδες, βγάζω την πέτσα του και τον βάζω σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό για να ξαρμυριστεί.
Τον αφήνω στη λεκάνη για περίπου 12 ώρες και φροντίσω να αλλάξω το νερό τέσσερις με πέντε φορές. Τον στραγγίζω καλά από το νερό και βγάζω τα μεγάλα κόκαλα.
Σε μια χωριστή λεκάνη ανακατεύω την μπύρα με το αλεύρι και προσθέτω την γλυκιά πάπρικα και λίγο πιπέρι. Ανακατεύω καλά τα υλικά για να γίνουν ένας χυλός.
Σε ένα τηγάνι βάζω το λάδι και μόλις ζεσταθεί βουτάω ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στον χυλό και τα τηγανίζω.
Χωριστά ετοιμάζω τη σκορδαλιά. Καθαρίζω το σκόρδο και το χτυπάω καλά σε ένα γουδί μέχρι να λιώσει. Βάζω το σκόρδο σε μια λεκάνη και προσθέτω μια μια τις πατάτες, λιώνοντας τες και προσθέτοντας εναλλάξ λάδι, ξύδι, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Η σκορδαλιά πρέπει να γίνει σαν αλοιφή.
Σερβίρω τον μπακαλιάρο ζεστό με μια κουταλιά σκορδαλιά.