ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ
Για 4 άτομα
ΥΛΙΚΑ :
1 μεγάλο πράσο, μόνο το άσπρο, κομμένο σε χονδρές ροδέλες
1 μέτριο λευκό κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο στα 4
10-12 νεαρές (baby) πατάτες πλυμένες και κομμένες στη μέση με τη φλούδα ή 2 μέτριες απλές πατάτες σε κύβους
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 κεφάλι μπρόκολο
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
4 μικρά κολοκυθάκια σε ροδέλες
8 κόκκοι πιπεριού
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. χονδροκομμένο άνηθο
Αλάτι
Για το dressing
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
4 κ.σ. νερό
2 κ.σ. μουστάρδα
Μερικα φύλλα βασιλικού
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, χωρίς το φύτρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε τα υλικά για το dressing.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 4 φλυτζάνια νερό, λίγο αλάτι, τους κόκκους πιπεριού, το φύλλο δάφνης, και το θυμάρι, και τα βάζουμε να βράσουν.
Ρίχνουμε τα καρότα και, μετά από 5 λεπτά, τα κρεμμύδια, τα πράσα και τις πατάτες.
Μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, και μετά από 5 λεπτά, το μπρόκολο, και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για ακόμα 3 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα λαχανικά (δεν πετάμε το ζωμό !) και σερβίρουμε μαζί με την ντομάτα, περιχύνοντας με το dressing και λίγο ακόμα πιπέρι.
Στο ζωμό λαχανικών, που έμεινε, μπορούμε να βράσουμε ρύζι η ριζότο, ώστε να είναι η βάση για μια σούπα, π.χ. μια ωραία ψαρόσουπα.