ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΥΛΙΚΑ :
500 γρ. πλυμένες πατάτες
500 γρ. λευκό ψάρι μαγειρεμένο (βραστό ή ψητό δεν έχει σημασία)
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. ξύσμα απο λεμόνι
Για τη σάλτσα ταρτάρ
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
2 κ.σ. χυμός λεμόνι
2-3 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη σε νερό και ψιλοκομμένη
1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βάζουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C, για 30 λεπτά, ή ώσπου να μπορεί να τρυπηθεί εύκολα με ενα μαχαίρι μέχρι το κέντρο.
Τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστές και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή με μια πρέσα για πουρέ.
Προσέχουμε στο ψάρι να μην υπάρχουν κόκκαλα και πέτσες και να είναι σχετικά στεγνό. Το κάνουμε μικρά κομματάκια με τα χέρια μας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με το ψάρι, τα μυρωδικά, το ξύσμα και αλατοπιπερώνουμε.
Φτιάχνουμε μπιφτέκια σαν δίσκους και τους αφήνουμε σκεπασμένους με διαφανή μεμβράνη για τουλάχιστον 30 λεπτα.
Ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπόλ και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Πιέζουμε τα μπιφτέκια πάνω σε τριμμένη φρυγανιά και τα βάζουμε προσεκτικά μέσα σε ένα μεγάλο ζεστό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο, μέχρι να πάρουν χρωμα.
Τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά με μια πλατιά σπάτουλα, μέχρι να πάρουν χρώμα και τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τη σάλτσα, μερικές σφήνες λεμονιού, και μια μικρή σαλάτα.
Την ιδια συνταγή, μπορούμε να την κάνουμε και με ψιλοκομμένες βρασμένες γαρίδες.