Μπρόκολο με sauce τυριών και κουκουνάρι

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά

 

ΥΛΙΚΑ :

800 γρ. μπρόκολο ανθούς
20 γρ. βούτυρο
20 γρ. αλεύρι
800 ml γάλα φρέσκο
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
80 γρ. έμενταλ τριμμένο
30 γρ. ροκφόρ τριμμένο (προαιρετικά)
60 γρ. κουκουνάρι
Aλάτι - πιπέρι
 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει καλά. Ρίχνουμε το κουκουνάρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πάρει χρώμα και να βγάλει το λάδι και το αρωμά του. Αποσύρουμε σε ένα κρύο πιάτο.

Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τα τυριά, μέχρι να λιώσουν. Αλατοπιπερώνουμε.

Σε μιά βαθειά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά βάζουμε νερό πάνω απ' τη μέση. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το μπρόκολο και το βράζουμε για 2-4 λεπτά.

Στραγγίζουμε σ' ένα σουρωτήρι, μοιράζουμε σε πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριών, και ρίχνουμε από πάνω το κουκουνάρι.