Τραχανάς με χωριάτικο λουκάνικο και χαλούμι

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Για 2 μερίδες

ΥΛΙΚΑ

• 150 γρ. ξινό τραχανά
• 80 γρ. χωριάτικο λουκάνικο
• 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
• 150 γρ. σάλτσα τομάτας (ή τομάτα κονκασέ)
• 500 γρ. ζωμό λαχανικών ( ή νερό)
• 50 ml λευκό κρασί
• 5 τοματίνια κομμένα στη μέση
• 70-80 γρ. χαλούμι
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Άνιθο ψιλοκομμένο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το λουκάνικο σε μικρούς κύβους και το σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα διαμέτρου 20-25 εκ.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, τα ντοματίνια, και συνεχίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτα και το ζωμό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα – και ειδικότερα στα πρώτα 1-2 λεπτά - με έναν αυγοδάρτη, για να σπάσουν τα χοντρά κομμάτια τραχανά και να μην κολλήσει. Παράλληλα, κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκατοστού το χαλούμι και το σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με πολύ λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα από την κάθε μεριά.

Αφού ψηθεί, το κόβουμε σε κύβους και το προσθέτουμε μέσα στον τραχανά που σιγοβράζει. Τελειώνουμε τον τραχανά με αλατοπίπερο και λίγο ψιλοκομμένο άνιθο.

Σερβίρουμε αμέσως.