ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ
Χρόνος προετοιμασίας : 10 λεπτά
Χρόνος παρασκευής : 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ :
για περίπου 4 μερίδες
1 κιλό διάφορα πετρόψαρα όπως σκορπίνες, χάνους, πεσκανδρίτσες ή 2 μέτριες τσιπούρες ή λαβράκια
3 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους (500 γρ)
½ φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα 8 (250 γρ)
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες (230 γρ)
2 μέτρια κολοκυθάκια (150 γρ)
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
1-2 κλωνάρια σέλινο με το φύλλο
700 μλ νερό (3 φλιτ )
Χυμό από ένα λεμόνι με το ξύσμα του
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Καθαρίζετε καλά, πλένετε και αλατίζετε τα ψάρια και τα βάζετε μέσα
σε ένα μεγάλο βαμβακερό τούλι σαν πουγκί.
Βάζετε τα λαχανικά με το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα αφήνετε
να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά (να μην είναι, όμως,
έτοιμα).
Προσθέστε τα ψάρια, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και μαγειρεύετε για 20 λεπτά
με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας.
Τέλος, προσθέτετε το λεμόνι και δοκιμάζετε στο αλάτι και στο λεμόνι.
Βγάζετε το τούλι με τα ψάρια και σερβίρετε λίγο ζωμό με λαχανικά, μαζί
με καθαρισμένο από τα κόκαλα ψαχνό από τα ψάρια.
Ξύσμα παίρνουμε συνήθως από λεμόνια ή πορτοκάλια. Συνήθως,
χρησιμοποιούμε ψιλό τρίφτη ή ειδικό εργαλείο για ψιλό ξύσμα. Μεγάλη
προσοχή, γιατί πρέπει να ξύνεται μόνο η εξωτερική πλευρά και όχι το άσπρο
των φρούτων γιατί αλλιώς πικρίζει.
Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να μπαντάρουμε με ένα μίξερ (επιτραπέζιο
ή χειρός) τα λαχανικά με το ζουμί τους και να σερβίρουμε τη σούπα
σε στυλ βελουτέ και μερικά ολόκληρα κομμάτια (καλά καθαρισμένου
από τα κόκκαλα) ψαριού σε κάθε πιάτο. Η τελική πινελιά, με λίγο ωμό
ελαιόλαδο από πάνω, είναι απαραίτητη.